Se ieftinesc gazele. Cât vor plăti consumatorii casnici

Se ieftinesc gazele. Cât vor plăti consumatorii casnici Sursa foto: Arhiva EVZ

Gazele naturale în Republica Moldova se vor ieftini din nou. Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunțat că va trimite o solicitare în acest sens către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE), prin care va cere o reducere a tarifului la gaze cu circa 8% (aproximativ 1,15 lei) sau mai mult.

„Vineri ne vom adresa ANRE cu solicitarea de a reduce tariful la gaz pentru consumatorii casnici și industriali.  Vineri vom anunța mărimea tarifului solicitat. Pot spune cu siguranță că tariful va scădea cu aproximativ 8% (circa 1,15 lei) sau mai mult”, a spus Vadim Ceban, la n4.md.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna ma

Ultima dată, tariful a fost modificat pe 23 februarie. Atunci, prețul la gaz pentru consumatorii casnici a fost redus de la 18,07 lei (inclusiv cu TVA) la 14,47 lei per metru cub, cu TVA inclus.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tariful la gazele naturale ar putea scădea sub 10 lei

La rândul său, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat la începutul lunii aprilie că tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici din Republica Moldova ar putea scădea sub 10 lei. Acesta a precizat că micșorarea prețurilor depinde de mai mulți factori, iar decizia finală este luată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. „Eu cred că vedeți ce se întâmplă pe piețele internaționale. Pe măsură ce, dacă se vor menține prețurile tot la nivelul ăsta, noi avem toate șansele ca înspre sfârșitul anului ori să facem stocuri, ori să procurăm gaze la contracte futures și să avem un preț relativ bun pe perioada rece, ceea ce ne-ar permite o reducere în continuare a tarifelor.

Gaze naturale

Sursa foto: Dreamstime.com

Eu nu vreau acum să intru în zona de responsabilitate a ANRE, însă, treptat-treptat, valul ăsta de prețuri care a fost, panica asta care a fost pe piețele internaționale, treptat-treptat se calmează, intrăm într-o normalitate și eu cred că în acest an vom reveni la un status-quo, să spunem așa, cum eram deprinși anterior”, a declarat Victor Parlicov, citat de moldpres.md.

Prețul de achiziție se va reflecta în tarif

De altfel, Radu Marian, Președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, declara în luna februarie că, dacă prețul de achiziție a gazului va scădea, acest lucru se va reflecta în tarif. El a precizat că guvernarea nu poate influența prețul gazului, însă poate ajuta cetățenii să facă față tarifelor mari prin compensarea parțială a acestora.

„În ultimii trei ani am alocat sume colosale pentru compensarea tarifului. În acest sezon rece marea majoritatea a cetățenilor, care s-au înscris pentru compensații, au beneficiat de tarife de aproximativ 12 lei. 90% din cei care s-au înscris pentru compensații au tarife de 12 lei pentru un metru cub. De reducerea anunțată de ANRE beneficiază fie cei care au venituri mai mari, fie cei care nu s-au înscris pentru compensații.

De ce s-a redus atât de târziu tariful? A fost în funcție de perioada când am procurat gazul. Noi nu suntem o țară care produce, ci o țară care importă gaz. Noi depindem exclusiv de cotațiile de pe piața internațională”, a declarat Radu Marian pentru Radio Chișinău.