Prețul gazului din Republica Moldova, un subiect aprig discutat. Acuzațiile unui analist economic

Prețul gazului din Republica Moldova, un subiect aprig discutat. Acuzațiile unui analist economic Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețul la gaze, un subiect care stârnește, în continuare, mari controverse, în Republica Moldova. Analistul economic Veaceslav Ioniță a publicat pe blogul său o analiză în care afirmă că Energocom și Moldova Gaz au inclus adaosuri mari, care se răsfrâng asupra tarifului final pentru gazul achitat de moldoveni.

După cum susține analistul, Energocom a achiziționat gazele naturale cu 7,24 lei/m3. Apoi la vândut la Moldova-Gaz cu 10,62 lei/m3, aplicând un adaus de 3,38 lei/m3. Moldova-Gaz pentru populație a aplicat un adaus de 6,11 lei/m3, cel mai mare din toată istoria Moldovei și pune un preț final de 16,73 Lei/m3. Aici se mai adaugă 1,34 lei/m3 TVA și avem prețul final de 18,07 lei/m3 sau de 2,5 ori mai mare decât costul gazului natural.

Prețul la gaze în Republica Moldova ar putea să scadă

Veaceslav Ioniță spune că structura tarifului la gaz este următoare: 40% prețul nemijlocit al gazului natural, 34% adaos Moldova-Gaz, 19% adaos Energocom și 7,4% TVA (notă TVA de 8% aplicat la un produs, constituie 7,4% din structura prețului final).Ioniță mai afirmă că autoritățile responsabile trebuie să vină cu o explicație la această Afacere a Gazului din 2023, conform radioorhei.info.

Pe de altă parte, Victor Parlicov, ministrul Energiei din țara vecină, a vorbit despre acest subiect și a explicat ce ar putea să ducă la ieftinire. Dar, o decizie finală în această privință va fi luată de oficialii de la Agenția pentru Reglementare Energetică, după cum a spus demnitarul.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă prețurile vor continua să fie în zona asta și mai jos, eu nu exclud că va fi o nouă ieftinire. Aici nu depinde doar de prețul de bursă, pentru că acesta este o referință. În final contează cu cât gazul poate fi adus în Republica Moldova, livrat consumatorilor. Și mai depinde de la curs valutar, volumele: cu cât mai joase volumele, cu atât mai mari costurile de rețea”, a afirmat Victor Parlicov, la emisiunea „Moldova LIVE” de la Exclusiv TV.

Ministrul a avut și un mesaj pentru politicienii care susțin că ar fi putut să asigure un tarif la gaz mult mai mic decât cel care există în prezent.

„Nicio o problemă, eu la toți politicieni le spun: toți care se pricep la gaz, v-ați luat în dinți câte o licență, v-ați dus pe bursă la care faceți referință, ați cumpărat acolo gaz și îl aduceți încoace măcar cu cinci lei, măcar cu trei lei, măcar degeaba”, a mai afirmat ministrul Energiei din Moldova.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro