Evenimentul Zilei > Social > Se extinde pesta porcină africană în județul Constanța. Mii de animale, ucise
Se extinde pesta porcină africană în județul Constanța. Mii de animale, ucise

Se extinde pesta porcină africană în județul Constanța. Mii de animale, ucise

Aproape 60 focare de pestă porcină africană, din 28 de localități afectate, sunt înregistrate în județul Constanța, numai astăzi existența virusului fiind confirmată la porci domestici din trei localități, Cernavodă, Capidava și Tudor Vladimirescu. Începând cu ora 14,00 în gospodăriile din aceste trei localități începe uciderea preventivă a porcilor.

La sediul Prefecturii Constanța a avut loc, astăzi, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Constanța (CLCB), convocată de prefectului Dumitru Jeacă, la propunerea directorului executiv la Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Constanța, Diana Cristescu. În urma confirmării prezenței focarelor de pestă porcină africană, în localitatea Capidava, comuna Topalu, localitatea Tudor Vladimirescu, oraș Băneasa și în Cernavodă, DSVSA Constanța a prezentat notele de fundamentare și planurile de măsuri.

În urma analizei acestora, DSVSA a propus aplicarea măsurii excepționale de ucidere preventivă a efectivelor de suine din două localități (Capidava și Tudor Vladimirescu), iar în cea de-a treia, Cernavodă, doar pentru exploatația din extravilan in care este localizat focarul. La ședință au particiapt și primarii localităților afectate. Efectivele de jandarmi și cele polițienești vor acorda sprijin pentru derularea în bune condiții a măsurilor dispuse, iar Comitetele locale de sprijin, conduse de primarii localităților afectate, vor participa la activitatea de ecarisare.

Prefectul județului, Dumitru Jeacă  a convocat totodată și Comisia pentru  evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale, pentru a demara acțiunile specifice li a întocmi documentele pentru evaluarea pagubelor suferite de populație, deținători de efective de porci. De astăzi la ora 14.00, DSVSA și  celelalte instituții cu atribuții și responsabilități vor pune în aplicare deciziile adoptate în cadrul ședinței pentru localitățile Tudor Vladimirescu și Cernavodă.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: