Evenimentul Zilei > Social > Se dau bani pentru încălzirea centralizată. Cum poți să pui mâna pe ei
Se dau bani pentru încălzirea centralizată. Cum poți să pui mâna pe ei

Se dau bani pentru încălzirea centralizată. Cum poți să pui mâna pe ei

Până la 31 martie 2020, unităţile administrativ-teritoriale (UAT) pot trimite la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) solicitări de finanţare pentru proiecte de reabilitare, modernizare sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor.

„UAT-urile care deţin în proprietate sisteme centralizate de alimentare cu energie termică beneficiază de cofinanţare nerambursabilă a proiectelor de investiţii în limita a 70 milioane lei credite bugetare şi 270 milioane lei credite de angajament – sume alocate Programului Termoficare şi aprobate pentru anul 2020”, a precizat ministrul lucrărilor publice, Ion Ştefan.

Astfel, finanţarea va fi asigură de la bugetul de stat, prin MLPDA, de la Fondul pentru Mediu, în limita a 400 milioane lei şi din bugetul local al UAT-urilor. Cota de cofinanţare din bugetul MLPDA este de maximum 85% din cheltuielile eligibile, iar contribuţia de la bugetul local este de minimum 15%.

Pentru asigurarea condiţiilor optime de funcţionare a serviciului de alimentare cu energie termică a populaţiei, la nivelul MLPDA se derulează Programul Termoficare aprobat prin OUG 53/2019 privind aprobarea Programului multianual de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea, reabilitarea, retehnologizarea şi extinderea sau înfiinţarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităţilor, care se implementează în perioada 2019-2027 şi va finanţa proiecte noi şi în derulare, anunță RomaniaTV.