Evenimentul Zilei > International > Se complică lucrurile în Rusia! Premierul Dmitri MEDVEDEV, acuzat că este principalul organizator al protestelor de duminică. UE tună și fulgeră
Se complică lucrurile în Rusia! Premierul Dmitri MEDVEDEV, acuzat că este principalul organizator al protestelor de duminică. UE tună și fulgeră

Se complică lucrurile în Rusia! Premierul Dmitri MEDVEDEV, acuzat că este principalul organizator al protestelor de duminică. UE tună și fulgeră

Liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, reținut duminică pentru organizarea și participarea la un protest anti-corupție, a fost prezentat, luni, în fața unei instanțe din Moscova cu solicitarea de prelungire a mandatului de arestare.

Sigur pe el și aparent relaxat, Navalnîi a cerut curții să-l citeze pe premierul rus Dmitri Medvedev, asupra căruia planează suspiciuni serioase de corupție. Instanța nu a decis încă soarta liderului opoziției, dar acesta ar putea fi acuzat de organizarea de proteste neautorizate și ar putea rămâne după gratii încă 15 zile, scrie BBC.

Înainte de a apărea în fața instanței, Navalnîi (foto jos), 40 de ani, a postat pe Twitter un mesaj: ”Bună ziua din Tribunalul Tverski la toată lumea. Va veni și vremea în care îi vom aduce noi pe ei în fața instanței”.

El a mai spus că Medvedev este cel care trebuie tras la răspundere pentru protestele de duminică pentru că ”acțiunile sale de corupție i-au făcut pe oameni să iasă în stradă în 99 de orașe ale Rusiei”.

Între timp, Uniunea Europeană s-a alăturat SUA și a dat publicității un comunicat prin care solicită ”eliberarea fără întârziere” a sutelor de persoane care au protestat pașnic. Un purtător de cuvânt al UE a mai spus că forțele de ordine din Rusia au ”împiedicat exercitarea libertății de exprimare, adunare și manifestație pașnică, drepturi fundamentale garantate chiar de Constituție.