Evenimentul Zilei > Economie > Se cere abrogarea Ordonanței 114! Industriașii îl presează pe Ludovic Orban
Se cere abrogarea Ordonanței 114! Industriașii îl presează pe Ludovic Orban

Se cere abrogarea Ordonanței 114! Industriașii îl presează pe Ludovic Orban

Industriașii României au solicitări ferme și pe care se așteaptă ca Guvernul să le ia în seamă.

În primul rând, reprezentanţii Industriei îi cer premierului Ludovic Orban să abroge Ordonanţa 114, să liberalizeze piaţa energiei şi să acorde sprijin marilor consumatori din domeniu, după modelul utilizat în multe ţări europene. OUG 114 a dus la mărirea preţului energiei pentru industie, se plâng jucătorii din domeniu.

Preşedintele Asociaţiei Marilor Consumatori de Energie din România, Marian Năstase, a declarat la un forum de specialitate că industrii din alte ţări, ca Germania, Franţa sau Anglia, au instrumente suplimentare pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea.

„La nivelul Germaniei, prin intermediul acestor politici stabilite de Comisia Europeană, consumatorii energointensivi primesc un sprijin de 74% din preţul energiei electrice, cu tot cu taxe incluse; la nivelul Franţei, 42%; la nivelul Belgiei, 47%. Statele care stau cel mai prost în comunitatea europeană din punctul ăsta de vedere sunt Italia şi România. Italia are 28%, iar România are 14%”, a declarat Marian Năstase, citat de Radio România Actualități.