Evenimentul Zilei > Justitie > Se apropie ziua decontului pentru Tudorel Toader. Orban pregătește lovitura
Se apropie ziua decontului pentru Tudorel Toader. Orban pregătește lovitura

Se apropie ziua decontului pentru Tudorel Toader. Orban pregătește lovitura

Premierul Ludovic Orban se pregătește să-l înlocuiască pe fostul ministru al Justiție, Tudorel Toader, din Comisia de la Veneția, unde ar trebui să reprezinte interesele României. Surse citate de romania.europalibera.org, susțin că luna viitoare, Guvernul ar putea trimite un memorandum prin care să anunțe retragerea încrederii statului pentru Tudorel Toader.

Acest lucru ar echivala cu o solicitare de înlocuire a fostului ministru în Comisia de la Veneția.

Luna viitoare, Comisia de la Veneția se va reuni pentru ultima oară în acest an și atunci ar putea fi pusă în discuție și situația lui Toader, având în vedere că procedura de schimbare este foarte complicată.

Astfel, un membru este numit pentru patru ani și poate fi înlocuit doar dacă și-a își înaintează demisia ori dacă Comisia semnalează că nu mai este disponibil sau calificat să-și exercite atribuțiile.

Tudorel Toader este la al doilea mandat de membru al Comisiei de la Veneția, fiind numit, prima dată, în 2014, la propunerea premierului de la aceas vreme, Victor Ponta, și, mai apoi, în 2018 la solicitarea Vioricăi Dăncilă.

Deși membru al Comisiei, Tudorel Toader a refuzat să implementeze recomadările acesteia câtă vreme a îndeplinit și funcția de ministru al Justiției. Într-un raport critic din octombrie 2018, Comisia de la Veneția a solicitat Guvernului să renunțe la constituirea Secției Speciale de investigare a magistraților. Toader a ignorat recomandarea și a atribuit SS puteri de super-parchet, promovând două ordonanțe de urgență.