Într-un interviu pentru CNN, care va fi difuzat luni seara, Tony Blair își face o tardivă (după 12 ani!) mea culpa. Potrivit The Telegraph, fostul premier britanic spune:

1. „Prezint scuze pentru că informațiile (despre situația din Irak – n.r.) erau false.”

2. „Prezint de asemenea scuze pentru anumite greșeli de planificare.”

3. „…pentru eroarea noastră de a nu înțelege ce se va întâmpla odată ce vom răsturna regimul.”

4. „Dar îmi este greu să-mi cer iertare pentru că l-am răsturnat pe Saddam.”

Asta este tot.

Amneziile lui Blair

Săptămânalul francez L’Obs comentează ironic lacunele din memoria prea scurtă a fostului premier britanic.

1. Astfel, Tony Blair uită cu bună știință esențialul: MINCIUNA. Uită să menționeze că informațiile despre pretinsele arme de distrugere în masă pe care le-ar fi avut Saddam au fost un „set-up” (adică au fost umflate intenționat), potrivit termenului folosit de directorul de comunicații al lui Blair din perioada respectivă, Alastair Campbell.

2. Fostul premier uită să spună și că anumite informații au fost total inventate, cum ar fi afacerea cu achizițiile de uraniu din Niger.

3. Blair uită să spună că i-a mințit atât pe britanici, cât și pe aliați, în ceea ce privește intențiile sale. Recent a fost descoperit un „memo” din 23 martie 2002, scris de Colin Powell, secretarul de stat american din acea perioadă, către președinte Bush.

„Blair este cu noi” în chestiunea Irakului, scrie Powell, când pregătirile de război ale Statelor Unite intraseră deja în linie dreaptă. or, la vremea respectivă, Blair jura că este în căutarea unei soluții diplomatice, deși în secret hotărâse deja să intervină militar alături de Washington.