„Anunţăm, cu satisfacţie, faptul că introducerea şahului în sistemul românesc de învăţământ are o nouă componentă. Ministrul Educaţiei Naţionale, profesorul universitar Valentin Popa a răspuns luni favorabil solicitării formulate în acest sens de Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei Române de Şah, şi Ionuţ Dobronăuţeanu, preşedinte adjunct al Federaţiei Europene de Şah”, se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei Române de Şah.

Proiectul „Educație prin sah” vine în contextul Declaraţiei Parlamentului European nr. 50/2011 privind introducerea şahului în sistemele de învăţământ ale ţărilor membre și a ajuns deja în 500 de școli din România, care au primit 5.000 de seturi de şah, precum şi manuale.

„Pregătirea cadrelor didactice va fi făcută în colaborare cu Casa Corpului Didactic. Până în prezent, un număr de 2.500 de profesori de educaţie fizică şi sport au fost deja pregătiţi în acest sens”, se mai arată în comunicat. Până acum, elevii scutiții de efort fizic aveau obligația de a fi prezenți la orele de educație fizică și sport, în caz contrar, primeau absență în catalog