Evenimentul Zilei > Actualitate > Scumpiri pe Litoral de la 1 iulie. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o cazare decentăși un prânz civilizat
Scumpiri pe Litoral de la 1 iulie. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o cazare decentăși un prânz civilizat

Scumpiri pe Litoral de la 1 iulie. Cât trebuie să scoți din buzunar pentru o cazare decentăși un prânz civilizat

De ani de zile este la fel. De 1 iulie se scumpesc toate pe Litoral pentru că în iulie și august este afl uxul del mai mare de turiști. Dacăți-ai luat bilete din vreme, la hoteluri nu vei plăti în plus, dar mesele extra nu sunt tocmai moca.

Cele mai vizibile scumpiri sunt la cazare: acestea se vor majora cu 10 până la 20 la sută. „Este vorba strict de preţul de la recepţie, pe care fiecare agent economic îl poate schimba după cum dorește, în funcţie de diverși factori, cum ar fi cererea din partea turiștilor sau situaţia meteorologică. Dar vorbim despre un număr de locuri extrem de mic. Marea majoritatea a hotelierilor a vândut deja camerele”, spun reprezentanţi ai Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Ce căutați la mare în iulie?

Evident, cele mai mici tarife de pe litoral vor fi întâlnite în Saturn, iar cele mai mari în Mamaia. Pentru hotelurile de patru și cinci stele din Mamaia, preţul pe noapte al unei camere va porni de la 1.000 de lei. Tarifele pentru cazarea la un hotel de două stele vor fi cuprinse între 150 și 200 de lei pe noapte, iar la unul de trei stele, între 250 și 350 de lei, pe noapte. În Eforie, la un hotel de două stele, preţul unei camere va fi cuprins între 120 și 180 de lei pe noapte, în timp ce la Costinești, Vama Veche sau 2 Mai, preţurile vor fi în jur de 80-100 de lei la un hotel sau o pensiune. La „Meniul Zilei”, o persoană poate avea două feluri de mâncare cu 16 – 20 de lei. La un restaurant cu specific pescăresc, un cuplu lasă pe puţin 100 de lei. Desigur, acestea sunt prețuri orientative, pentru că, dacă alegeți să vă cazați la Vox Maris, spre exemplu, trebuie să ai cel puțin bugetul unui afacerist căreia îi merg afacerile brici. Prețuri de Ibiza, cum ar veni. Dar, vă mai dăm un pont: există hotelașe în Grecia, unde o cameră cu bucătărie costă 25-35 de euro pe noapte, și marea are o culoare absolut irezistibilă…

 

Toată lumea mărește prețurile

Potrivit primvicepreședintelui Patronatelor Hoteliere din România, Dragoș Răducan, marea majoritatea a hotelurilor cresc tarifele cu 15% de la 1 iulie. „Fiecare, după cerere. Cu cât au mai multe cereri de cazare cu atât tariful va fi mai mare. E legea cererii și a ofertei”. Ca să numai vorbim de faptul că turismul de weekend a devenit, în vârf de sezon, o afacere extrem de bănoasă datorită turiștilor care vor la mare doar la sfârșit de săptămână. Sunt hotelieri care și-au transformat hotelul în destinație de weekend. El găsește o explicație și pentru creșterea prețurilor, de la 1 iulie, în unitățile de alimentație publică, baruri, restaurante, cluburi, breach baruri. „Cresc cu 10%, aproximativ, pornește din aval, de la furnizori, de la marii retalieri, care de 1 iulie încep să mărească prețurile. Nimeni nu spune asta. Berea, sucurile, sunt mai scumpe cu 20-30 de bani. Contează. Toată lumea mărește prețurile”.