Evenimentul Zilei > Actualitate > Scrisoare pentru Orban. Un om de afaceri pune punctul pe „i”
Scrisoare pentru Orban. Un om de afaceri pune punctul pe „i”

Scrisoare pentru Orban. Un om de afaceri pune punctul pe „i”

Omul de afaceri Adrian Sârbu i-a adresat o scrisoare prim-ministrului Ludovic Orban, cu privire la situația actuală din mass media, în contextul crizei din România.

„Stimate Domnule Prim-Ministru

Ca om politic de inalta responsabilitate sunt convins ca intelegeti rolul fundamental al presei si al mass media profesioniste in perioada unei crize fara precedent. Ele sunt canalule sential al comunicarii guvernamentale, promovarii si urmaririi respectarii legilor si indeplinirii responsabilitatilor sociale, sensibilizarea si implicarea cetatenilor, devoalarea si amendarea „fake news”. Nu in ultimul rand, ele vegheaza la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetateanului.

Asa cum v-am spus in repetate randuri, criza si declansarea starii de urgenta au avut drept efect si reducerea drastica a veniturilor pe care institutiile de presa si mass media le obtin, in primul rand, din publicitate.

In calitate de antreprenor media, creator al celor mai importante institutii de profil din Romania (ProTV, ZIarul Financiar, Mediafax), fondator – alaturi de Ion Cristoiu si Marius Tuca – al Asociatiei Jurnalistice Media Pro, va propun cateva solutii rapide si care ar putea fi implementate in timp util – fiind la dispozitia Domneiei voastre – care ar asigura salvgradarea unui domeniu esential pentru interesul public:

1. initierea si derularea de campanii guvernamentale de informare, similar cu cele derulate in campaniile electorale care sa asigure comenzi de advertising si evenimente virtuale

2. infiintarea unor scheme „soft funds” prin care sa se acopere costul unor campanii de informare coordonate de profesionisti in comunicare, prin intermediul carora sa se ofere sprijin psihologic „in masa” catre populatie

3. asigurarea coplatii pentru salariile resursei umane din fondul se somaj (tinand cont de faptul ca numai costurile cu salariile ale institutiilor de presa si mass media sunt de aprox 5 milioane de Euro pe luna)

4. institutirea de garantii bancare specifice pentru industrie, pentru capital de lucru – 20 milioane de Euro”, se arată în scrisoare lui Adrian Sârbu către Ludovic Orban.