Scriitorul Lev Nicolaevici Tolstoi, un clasic al literaturii ruse. Cum a ajuns să locuiască temporar în Muntenia?

Scriitorul Lev Nicolaevici Tolstoi, un clasic al literaturii ruse. Cum a ajuns să locuiască temporar în Muntenia?

Scriitorul Lev Nicolaevici Tolstoi, un clasic al literaturii ruse. Cum a ajuns să locuiască temporar în Muntenia? Prin ce a rămas cunoscut marele scriitor rus?

Scriitorul Lev Nicolaevici Tolstoi, un clasic al literaturii ruse. Cum a ajuns să locuiască temporar în Muntenia? Prin ce a rămas cunoscut marele scriitor rus?

Alături de Fiodor M Dostoievki, Lev Nikolaevici Tolstoi este un clasic al literaturii ruse. A trăit într-o perioadă în care toate statele lumii evoluau și când au trăit și au creat mari oameni. Este de ajuns să amintim nume ca Emile Zola, Jean Jaures, JP Morgan sau Eugeniu Carada. Am ales la întâmplare câteva țări: Franța, SUA, România.

Lev Nicolaevici  Tolstoi, moșier, om al destinului, un talent imens marcat de război

Lev Nikolaevici Tolstoi s-a născut la 28 august/9 septembrie 1828. Era în desfășurare războiul ruso-turc încheiat cu Tratatul de la adrianopol din 1829. Lev Nikolaevici Tolstoi făcea parte din aristocrația funciară rusă. Familia sa locuia în Gubernia Tula, la Krapivenski Uezd. Moșia natală se numea Iasnaia Poliana și marele Tolstoi a ținut să fie înmormântat aici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este scriitorul care a dat lumii romane ca Ana Karennina sau Război și Pace. A fost fascinat de Războaiele Napoleoniene, mai ales de campania lui Napoleon din Rusia la 1812, pentru ca apoi să scrie  despre imaginea lumii și societății rusești din perioada 1865-1905, perioada de după înfrângerea Rusiei în Războiul Crimeii și până la înfrângerea Rusiei la Tushima de către Japonia în celebra bătălie navală, înfrângere care a dus la revoluția decembriștilor.

O perioadă foarte agitată

Este perioada triumfului din 1877-1878, perioada revoltelor și atentatelor socialiștilor care au culminat cu asasinarea țarului Alexandru în martie 1881. Este perioada în care studenții ruși vor să fraternizeze și să impună reforme în satele rusești. Se numeau narodniciști și au fost alungați de țăranii ruși.

Lev Nikolaevici Tolstoi a trăit la maxim viața, a fost jucător pătimaș de cărți, a băut fără măsură, a avut relații cu femei ușoare, a trăit pe partea întunecată a societății ruse. Evident, experiențele sale au dus la marile sale succese literare. Așa a înțeles poporul, eroismul rusesc, viața elitei ruse, între aparență și esență.

În însemnările sale memorialistice, Tolstoi s-a descris astfel:

„Privindu-mi viața, examinând-o din punctul de vedere al binelui și al răului pe care l-am făcut, îmi dau seama că toată lunga mea existență se poate împărți în patru perioade: prima, cea poetică, minunată, inocentă, radioasă a copilăriei, până la paisprezece ani. Apoi cei douăzeci de ani oribili, de grosolană depravare în slujba orgoliului, a vanității și mai ales a viciului. A treia perioadă, de optsprezece ani, a durat de la căsătorie până la renașterea mea spirituală: lumea ar putea-o califica morală, pentru că în cei optsprezece ani am dus o viață familială cinstită și regulată, fără a ceda nici unuia din viciile pe care opinia publică le condamnă. Dar toate interesele mele erau limitate la preocupări egoiste, pentru familia mea, pentru bunăstare, pentru succesul literar și toate satisfacțiile personale. În sfârșit, a patra perioadă este cea pe care o trăiesc acum, după regenerarea mea morală; din aceasta n-aș vrea să schimb nimic, în afară de relele obiceiuri pe care le-am deprins în perioadele precedente”.

Lev Nicolaevici Tolstoi în Muntenia

În anul 1854, fiind în armată., Lev Nikolaevici Tolstoi ajunge la Focșani pe 31 iulie/ 11 august. Stă aici, până pe 16/28 august, după care unitatea sa, din Armata Dunării, este cantonată la București. Aici, stă până în primăvara anului 1855, an în care Războiul Crimeii cunoaște apogeul încleștării și ajunge la final.

Politologul și istoricul Stelian Tănase în București Strict Secret, consideră că Tolstoi ar fi locuit la etajul cu balcon de fier forjat de pe actuala Stradă Franceză din Centrul Vechi, nu departe de celebrul Han al lui Manuc.

Lev Nicolaevici Tolstoi a plecat dintre noi la 7/20 noiembrie 1910.

Sursa foto: