Scriitorul Ion Druță a decedat la Moscova

Scriitorul Ion Druță a decedat la MoscovaScriitorul Ion Druţă/ Sursa foto: captură TV

Scriitorul Ion Druţă, apreciat pe ambele maluri ale Prutului, a decedat la 95 de ani. Ion Druţă a fost membru de onoare al Academiei Române şi declarat unul din cei mai buni scriitori din lume, în secolul trecut.

Scriitorul Ion Druță s-a stins din viață. Un anunț în acest sens a fost făcut de Editura Cartier, care a menționat că scriitorul a decedat astăzi dimineață, la ora 10:00, la Moscova. La începutul lunii curent el a împlinit 95 de ani.

Scriitorul Ion Druță s-a născut în 1928 în satul Horodiște, județul Soroca, în prezent raionul Dondușeni Republica Moldova. A absolvit Școala de silvicultură (1946) și Cursurile superioare de literatură de pe lângă Institutul „M. Gorki” din Moscova (1957).

Scriitorul Ion Druţă şi soţia

Scriitorul Ion Druţă cu soţia Sursa: Arhiva personală a scriitorului

Viaţa personală a lui Ion Druţă

Detaliile din viaţa personală a scriitorului sunt mai puţin cunoscute. Ion Druţă a fost căsătorit cu Era Rosina, fiica poetului de limbă idiş din Rusia, Samuil Rosin. Era Rosina a decedat în 2017, la vârsta de 88 de ani. Cu 6 ani mai devreme, a decedat fiica cuplului, Tatiana. Aceasta a pierdut lupta cu cancerul. Cea de a doua fiică a scriitorului, Olga, locuieşte în Israel.

Creaţia

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor ’50. Operele sale, adunate în 4 volume, Frunze de dor, Balade din câmpie, Ultima lună de toamnă, Povara bunătății noastre, Clopotnița, Horodiște, Întoarcerea țărânii în pământ, Biserica albă, Toiagul păstoriei ș.a. fac parte din „fondul de aur” al literaturii moldoveneşti contemporane. Creaţia lui Ion Druţă este inclusă în programele şcolare de peste Prut.

Scriitorul Ion Druţă şi nomenclatura sovietică

În anii regimului totalitar comunist sovietic, Ion Druță s-a ridicat deasupra principiului abordării realității de pe poziții de clasă. În 1969, în urma unor neînţelegeri cu nomenclatura comunistă de la Chişinău, Ion Druţă se mută cu traiul la Moscova. Acolo începe să scrie şi în limba rusă.

Perestroika gorbaciovistă de la sfârşitul anilor 80 readuce îl readuce pe scriitorul Ion Druţă în Moldova. Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului.

Aprecierea scriitorului după căderea imperiului sovietic

În 1990 fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar la 30 decembrie 1992 membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990.La 11 septembrie 2009, Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului Bogdan Întemeietorul, „în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional”.

Creația lui Ion Druță este apreciată de contemporani. După cum menționează academicianul Mihai Cimpoi, „prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță… este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul”.