Scoția cere independența acum. Naționaliștii vor să „spargă” Regatul Unit

Scoția cere independența acum. Naționaliștii vor să „spargă” Regatul Unit

Partidul Național Scoțian (SNP), este un partid naționalist, regionalist și social-democratic din Scoția. SNP susține și face campanii pentru independența Scoției față de Regatul Unit și pentru aderarea la Uniunea Europeană.

SNP cere votul de independență imediat, în timp ce Michael Gove a spus că guvernul britanic nu va bloca un al doilea referendum dacă reprezintă „voința” poporului scoțian.

Scoția a votat să rămână parte a Regatului Unit în 2014. Cu toate acestea, naționaliștii cer un al doilea referendum, în încercarea lor de a sparge Marea Britanie.

Guvernul britanic se opune. Boris Johnson susținând că SNP ar trebui să se concentreze asupra coronavirusului

Cu toate acestea, Michael Gove, ministrul cabinetului, a deschis ușa unui al doilea referendum. El a spus: „Principiul conform căruia oamenii din Scoția, în circumstanțele potrivite, pot pune din nou această întrebare nu ne opunem. Dar pur și simplu nu cred că este corect să pună această întrebare în acest moment. Iar dacă există în mod clar o voință în favoarea unui referendum, atunci va avea loc”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sondajele recente au arătat o scădere a sprijinului pentru plecarea din Marea Britanie. Panelbase efectuat un sondaj cu 1.287 de rezidenți scoțieni, publicat în iunie, a arătat că doar 48 la sută își doresc independența. Gove, care sa născut la Aberdeen, a spus anterior că un referendum este puțin probabil înainte de următoarele alegeri generale, care vor avea loc în 2024.

Vorbind la Daily Telegraph în iunie, el a comentat: „Cred că este o prostie să vorbim despre un referendum acum când ne recuperăm după Covid. Mi se pare a fi cel mai nesăbuit, cel mai prost moment. Pentru că oamenii se așteaptă ca noi să lucrăm împreună pentru a face față acestor provocări”.

SNP a coborât cu un procent în sondaje faţă de luna mai

Cu toate acestea, există încă o majoritate pro-separare datorită sprijinului partidului verde. Deputatul Ian Blackford, șeful Westminster al SNP, a susținut că acest lucru arată că un alt referendum este „voința stabilită” a publicului scoțian.

El a spus: „Ideea fundamentală pe care a ratat-o ​​Michael Gove este aceea că locuitorii Scoției au vorbit și și-au exprimat voința fermă de a dori să organizeze un referendum. Dacă Boris Johnson continuă să ignore mandatul dat de oamenii din Scoția de a organiza un referendum, atunci el va continua să le spună oamenilor din Scoția că părerea lor nu contează”, potrivit celor relatate de Express.