Școlile de subingineri prind din nou viață. Se va putea intra și fără Bacalaureat

Școlile de subingineri prind din nou viață. Se va putea intra și fără BacalaureatSursa foto: Arhiva EVZ

Proiectul ”România Educată”, dorit de președintele Klaus Iohannis, prin care învățământul românesc îl va copia pe cel german, aduce în discuție câteva chestiuni noi.

De exemplu, un absolvent de 12 clase care nu reușește să obțină diploma de Bacalaureat poate merge mai departe, la colegiu universitar, pentru perfecționarea anumitor calități.

„Colegiile universitare vor pune accentul pe cei care merg pe ruta profesională la liceu, dar vor fi deschise oricărui absolvent de liceu și vor forma ceea ce știm, de exemplu, sub titulatura de subinginer”, a declarat Ligia Deca, consilier prezidențial pe educație.

Noua formă de învământ, care exista și pe timpul comunismului, celebrele facultăți de trei ani, va putea fi organizată atât de universități, în special cele cu profil tehnic, cât și de licee la profilul postliceal. Ea va face parte din învățământul terțiar nonuniversitar.

Absolvenții acestor colegii universitare vor obține o diplomă de calificare de nivel 5, echivalentă diplomelor obținute în postliceale, a mai anunțat consilierul prezidențial Ligia Deca.

Liceele de elită vor putea da examene de admitere

Dacă până acum, la un liceu de elită se putea intra pe baza mediei de la evaluarea națională și a ultimilor patru ani de școală, noul proiect aduce după sine o schimbare.

Liceele de elită căutate de elevi, pentru standardul înalt de predare la clasă, vor putea susține examene de admitere, separat de evaluarea națională și repartizarea în funcție de medie.

Reforma învățământului va permite admiterea organizată de licee, pentru cele unde cererea este mare. Apoi, sunt confirmate locurile în urma examenelor de admitere și publicare situație locuri rămase.

Urmează Evaluarea Națională și repartizarea în învățământul secundar superior în baza opțiunilor și a rezultatelor la Evaluarea Națională.

Trei tipuri de licee

Pentru învăţământul liceal, proiectul ”România Educată” prevede că ar urma să existe trei tipuri - teoretic, profesional şi vocaţional - fiecare de 4 ani. La final se susține examenul de bacalaureat. Exact ca și în prezent.

Consilierul prezidențial Ligia Deca a mai spus că examenul de bacalaureat va fi unic. Acest examen va fi dat din subiecte abordate în cadrul unei programe stabilite dinainte, și pe care se presupune că toți elevii au urmat-o.

Președintele României, Klaus Iohannis a chemat partidele politice la discuții pe tema proiectului ”România educată”. De asemenea, președintele va discuta cu parlamentarii din Comisiile de Învățământ din Parlamentul României.

Proiectul datează din 2016 și a fost reluat acum, în forță, de către președintele Iohannis.