Școala de șoferi 2022. Care sunt costurile necesare obținerii permisului de conducere
- Maria Miron
- 2 mai 2022, 12:36
Obținerea dreptului de a conduce un autoturism necesită multe ore teoretice și practice, pentru care costurile nu sunt unele deloc de neglijat. Pe lângă asta, noile reglementări în vigoare prevăd anumite condiții de înscriere la cursurile pentru obținerea permisului de conducere.
În primul rând, costurile legate de acest lucru depind de școala auto pe care o alegem, de modelul de mașină pentru care optăm, dar și de cutia de viteze a autoturismului, manuală ori automată.
Sumele variază între 1500-2200 lei
Totuși, prețurile nu scad sub 1500 de lei, dar nici nu depășesc 2000-2200 de lei, în acest preț fiind inclus cursul de legislație rutieră, alături de orele de practică, adică conducerea efectivă a unui autovehicul. Cursurile teoretice însumează 24 de ore, dispuse pe mai multe zile, în funcție de școală sau doleanțele cursanților.
Pentru orele de practică, obținerea permisului de conducere pentru categoria B este condiționată de efectuarea unui număr de 30 de ore de pregătire, realizate în aceeași manieră ca în cazul cursurilor teoretice.
Prețurile au crescut în 2022
Dacă în anul 2021 prețurile porneau de la 1.300 de lei, acum acestea au fost majorate cu aproximativ 200 de lei, în unele cazuri chiar și mai mult.
Totuși, unele școli de șoferi permit plata contravalorii cursurilor în mai multe rate, iar altele oferă reduceri studenților sau șomerilor, pe baza unei adeverințe, respectiv a unui talon.
Noi reguli pentru obținerea permisului auto
Începând din 2022, persoanele care doresc să obțină un permis de conducere vor trebui să facă dovada faptului că au absolvit 10 clase. Doar așa se vor putea înscrie la cursurile pentru școala de șoferi.
Această măsură a fost propusă pentru a ridica nivelul de pregătire a celor care doresc să obțină un permis de conducere. Aceasta în condițiile în care se constată că rata de promovare a examenului teoretic este în jur de 30%.
De asemenea, s-a modificat și modul de susținere a probei practice al examenului auto. Conform noilor reglementări, proba este înregistrată audio și video cu sisteme tehnice de monitorizare, pentru a evita eventuale contestații ulterioare.
Ce trebuie să știe cei care doresc un permis de conducere
Candidații trebuie să fie evaluați psihologic și medical, astfel încât să fie apți pentru a conduce un vehicul pe drumurile publice. Astfel, aceștia trebuie să obțină o fișă medicală, care trebuie depusă la dosar în termen de 6 luni de la efectuarea analizelor.
Certificatul medical nu se eliberează în cazul unor tulburări grave, precum abuz și dependență de alcool, epilepsie, tulburări psihice majore, retard mintal sau boli care afectează semnificativ vederea, auzul, locomoția etc.
Mai mult, susținerea examenului pentru obținerea permisului de conducere se poate face în termen de un an de la absolvirea cursurilor de pregătire teoretică și practică.
Ce se întâmplă în cazul celor care pică examenul
Cei care nu trec de proba teoretică pentru școala de șoferi pot solicita o nouă examinare, după cel puțin 15 zile de la respingere, cu achitarea taxei aferente. Aceeași regulă este valabilă și pentru proba practică.
„Candidații declarați RESPINS la proba practică pot fi programați pentru susținerea unei noi probe după o perioada de cel puțin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare și prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puțin șase ore suplimentare de pregătire practică într-o școală de conducători auto autorizată”, se arată într-un ordin de ministru, referitor la cei care urmează cursurile unei școli de șoferi.