Primele zile la volan după obținerea permisului. Sfaturi pentru începători
- Ionel Sclavone
- 1 ianuarie 2021, 17:45
Pentru un tânăr de 18 ani, obținerea permisului de conducere și prima mașină reprezintă unul dintre cele mai așteptate momente.
Lipsa de experiență la volan, o mașină prea puternică, primită în dar de la părinții care vor să-i facă o surpriză la majorat, sunt cauzele multor accidente rutiere grave, provocate de tineri. De aceea, autoritățile recomandă începătorilor în ale șoferiei multă atenție și responsabilitate, pentru a nu pune în pericol viața nimănui.
Orele e conducere din școala de șoferi, nu sunt suficiente pentru un începăto, iar până când acesta se va obișnui cu traficul, instructorii școlilor de șoferi pregătesc o serie de sfaturi care este bine a fi urmate.
Recomandări pentru achiziționarea mașinii
Aceștia încep cu achiziția unei mașini pentru începătorii în ale șoferiei. Începătorilor li se recomandă să nu cumpere sau, după caz, să conducă o mașină care să depășească 100 CP. Un autoturism puternic este mult mai dificil de controlat de cineva fără experiență, în momente dificile, mai ales că nu vor lipsi tentațiile de a călca puternic pe accelerație.
În plus, e foarte probabil, statisticile o arată, ca un șofer începător să facă greșeli și accidente minore, care produc pagube mașinilor puternice. De aceea, este recomandabil ca un începător să se orienteze către un autoturism la mâna a doua ale căror costuri de reparație sunt mai mici.
Chiar și așa, autoturismul trebuie să fie într-o stare bună, iar piesele și componentele să fie de calitate, astfel încât siguranța șoferului și a pasagerilor să nu fie pusă în pericol. Sunt recomandate mașinile mici, ușor de manevrat care să nu pună probleme.
Accidentele provocate de șoferii fără experiență cu mașini puternice au făcut numerosea victime pe șosele, de-a lungul anilor.
Sfaturi pentru un șofer începător
Pe de altă parte, unui începător i se recomandă să nu asculte muzică atunci când iese pe șosea cu autoturismul, în primele zile, sau dacă o face să lase volumul la un nivel decent, pentru a se putea orienta asupra drumului.
Pe de altă parte, dat fiind că reflexele nu sunt asemenea celor ale unui șofer experimentat, se recomandă unui începător să conducă prudent, la o viteză confortabilă, acând grijă să lase suficient spațiu între propriul autoturism și cele din față, pentru a evita eventualele tamponări.
Instructorii mai recomandă atenție sporită, deoarece poate apărea oricând o situație neprevăzută în trafic, un șofer care face o manevră la care nimeni nu se așteaptă și care va trebui evitată.
În cazul celor care nu sunt foarte sigurui și au emoții atunci când urcă la volan, se recomandă să evite ieșirile pe vreme rea, când condițiile de trafic sunt mult mai dificile decât de obicei.
De asemenea, foarte important este, în cazul unui începător, să evite folosirea telefonului în vreme ce conuce, transmiterea de mesaje ori filmarea în trafic. Un moment de neatenție la volan, distras fiind, poate costa foarte scump.