Schimbări legislative pentru angajarea cetățenilor străini în România. Implicațiile aderării la Schengen

Schimbări legislative pentru angajarea cetățenilor străini în România. Implicațiile aderării la SchengenAngajați / Sursa foto: Dreamstime.com

Angajarea cetățenilor străini implică de acum mai multe reguli de respectat pentru angajatori, după ce Guvernul a adus modificări și completări la mai multe acte normative, pregătindu-se pentru aderarea României la zona Schengen aerian, programată să înceapă la 31 martie.

Conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, esența modificărilor constă în implementarea deciziei Uniunii Europene de a aplica integral prevederile Aquis-ului Schengen în Bulgaria și România.

Angajarea cetățenilor străini. Contractul trebuie încheiat mai repede

Documentul legislativ cuprinde diverse reglementări referitoare la supravegherea frontierelor, la gestionarea străinilor, la combaterea migrației ilegale și la drepturile lucrătorilor non-residenți în România.

Aş menţiona aici, ca element de interes pentru angajatori, instituirea termenului de maxim 15 zile lucrătoare pentru încheierea contractului individual de muncă de la intrarea străinilor în România sau, după caz, de la obţinerea noului aviz de angajare, în cazul vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă”, a explicat Mihai Constantin.

De asemenea, angajatorul este obligat să demonstreze că desfășoară activități efective în domeniul respectiv timp de cel puțin un an, pentru care solicită avizul pentru angajarea cetățenilor străini.

Angajarea cetățenilor străini

Sursa foto: Unsplash

Cod numeric personal atribuit fiecărui angajat străin

În ceea ce privește controlul migrației, Inspectoratul General pentru Imigrări va atribui un cod numeric personal lucrătorului străin în momentul eliberării avizelor de angajare sau de detașare.

Mihai Constantin a adăugat că se introduce o nouă posibilitate de notificare a prezenței străinului care a intrat legal în România, inclusiv prin intermediul unei aplicații informatice dezvoltate de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Angajarea lucrătorilor străini

Reducerea birocrației pentru angajarea cetățenilor străini

Începând cu data de 26 ianuarie, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) informează că alte două documente sunt eliminate din aplicația Portal IGI și trebuie depuse direct la ghișeu de către angajatori.

Prin această inițiativă, IGI oferă sprijin pentru angajarea cetățenilor străini, informând că, începând cu data de 26 ianuarie, se va simplifica procesul prin eliminarea unor documente din aplicația Portal IGI.

Prin urmare, au fost eliminate din Portal IGI următoarele documente:

  • cazierul judiciar al angajatorului;
  • cazierul judiciar al străinului sau alt document cu aceași valoare juridică, eliberat de autoritățile din țara de origine ori reședință, tradus și legalizat în condițiile legii.