Locuri de muncă în România și Europa. Sunt 52.000 de posturi vacante

Locuri de muncă în România și Europa. Sunt 52.000 de posturi vacante Sursa foto: Dreamstime.com

În prezent, există peste 52.000 locuri de muncă la nivel național, iar angajatorii din Spațiul Economic European (SEE) pun la dispoziție 252 de locuri de muncă prin intermediul rețelei EURES România, conform informațiilor furnizate de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Dintre cele 52.331 de poziții vacante raportate de angajatori la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, cele mai multe sunt disponibile pentru curieri, 4.259.

Locuri de muncă. Domeniile unde se caută angajați

De altfel, se caută muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor (2.881); agenți de securitate (2.848); muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet (2.338); manipulanți de mărfuri (2.001); lucrători comerciali (1.888); ambalatori manuali (1.815); muncitori necalificați la spargerea și tăierea materialelor de construcții (1.049); dulgheri - restauratori (1.011); șoferi transport rutier de mărfuri (947); ajutoare bucătari (924).

De asemenea, 2.539 dintre aceste locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii superioare. Se cauztă ingineri în diferite domenii de activitate, agenți de vânzări, consilieri/experți/inspectori/referenți de specialitate financiar-contabilă, programatori, administratori contabili etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte 8.130 de locuri sunt disponibile pentru persoanele cu studii liceale sau postliceale, cum ar fi lucrători comerciali, agenți de servicii clienți, șoferi de transport rutier de mărfuri, asistenți maternali, operatori pentru introducere, validare și prelucrare date etc.

Locuri de muncă

Sursa foto: Dreamstime.com

În plus, 10.801 de locuri de muncă sunt destinate persoanelor cu studii profesionale, cum ar fi manipulanți de mărfuri, lăcătuși mecanici, ambalatori manuali, șoferi de autoturisme și camionete, confecționeri asamblori de articole din textile etc.

Celelalte 30.861 de locuri de muncă sunt disponibile pentru persoanele fără studii sau cu studii primare/gimnaziale.

Acestea includ poziții precum curieri, agenți de securitate, muncitori necalificați la asamblarea și montarea pieselor, muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet, muncitori necalificați în industria confecțiilor etc.

Poziții deschise pentru români și în străinătate

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei Eures România, un total de 252 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe sunt în Spania, cu 66 de poziții disponibile pentru lucrători în agricultură (cules fructe roșii) și inginer specializat în domeniul feroviar.

De asemenea, Finlanda are 39 de posturi disponibile pentru mașiniști CNC, medici generaliști (servicii de gardă), asistenți medicali autorizați și alți medici generaliști.

În Germania sunt disponibile 32 de poziții de muncă pentru diverse domenii, printre care tehnician în mecatronică auto (carosier auto), muncitor în producție, tehnician service, mecatronist, lucrători în producție - procesare produse din carne, tehnician electronist, fizioterapeut, sudor.

În Letonia sunt disponibile 30 de locuri de muncă pentru sudori. În Malta există 28 de poziții libere pentru inginer automatizare asigurarea calității, manageri dezvoltare afaceri, șoferi de taxi și bucătari.

Danemarca oferă 25 de locuri pentru sudori și tehnicieni industriali. În timp ce în Belgia sunt disponibile 14 poziții pentru muncitori necalificați în agricultură (pentru recoltarea de căpșuni), tehnicieni în rețele de telecomunicații, macaragii, electricieni de tensiune medie și electricieni pentru iluminat stradal.

Suedia are zece locuri de muncă pentru măcelari/tranșatori, iar Austria oferă 5 poziții pentru tehnicieni în producție.

În final, Norvegia are trei locuri disponibile pentru supraveghetori de fermă și bucătari, potrivit Agerpres.