Schimbări în fruntea NATO. Jens Stoltenberg își încheie mandatul într-un moment tensionat. Va fi numit guvernator

Schimbări în fruntea NATO. Jens Stoltenberg își încheie mandatul într-un moment tensionat. Va fi numit guvernator

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să fie învestit în funcția de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, a transmis vineri executivul de la Oslo. Ce se va întâmpla cu șefia NATO?

Jens Stoltenberg, în vârstă de 62 de ani, urmează să își preia noile atribuţii „în jurul datei de 1 decembrie”, a menţionat Ministerul Finanţelor norvegian, dorind să înlăture astfel eventuale îndoieli cu privire la o plecare a şefului NATO înainte de soluționarea problemei ucrainiene care amenință securitatea Europei de Est în momentul prezent.

Opoziţia norvegiană contestă această decizie și se teme că numirea fostului premier norvegian, de formaţie economist, ar putea slăbi independenţa Norges Bank.

Ida Wolden Bache, viceguvernatoarea Băncii Centrale a Norvegiei şi principala contracandidată a lui Stoltenberg, va ocupa scaunul interimatului începând cu 1 martie şi până când Stoltenberg îşi va putea prelua mandatul, a stipulat guvernul.

Numirea lui Stoltenberg în funcția de guvernator a creat rumoare în Norvegia

Stoltenberg ocupă funcția de secretar general al NATO din 2014, iar actualul său mandat urmează să expire în septembrie.

Între anii 2005 şi 2013, Stoltenberg a fost prim-ministru al Norvegiei şi, printre alte posturi  pe care le-a deținut la nivel guvernamental, el a mai fost şi ministru de finanţe.

Numirea lui Stoltenberg în funcția de guvernator al Norges Bank a creat rumoare în Norvegia, din pricina prieteniei apropiate dintre liderul NATO şi  premierul norvegian în exercițiu, Jonas Gahr Store, ambii fiind social-democrați.

Principalele funcții ale guvernatorul Norges Bank sunt de a stabili ratele dobânzilor şi de a supraveghea fondul suveran pe care îl deţine Norvegia, și care astăzi este cel mai mare din lume, cu active de 1.400 de miliarde de dolari.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța Nord-Atlantică va trimite răspunsurile sale la proiectele de acorduri rusești privind garanțiile de securitate în paralel cu SUA.

"Finalizăm răspunsurile NATO la propunerile Rusiei, documentul scris pe care îl vom trimite până la sfârşitul acestei săptămâni. Vom face acest lucru în paralel cu SUA” – a declarat secretarul general al NATO, răspunzând la o întrebare în acest sens. Potrivit afirmaţiilor lui Stoltenberg, NATO nu va face compromisuri cu Rusia în ceea ce priveşte dreptul unor sau al altor țări de a adera la Alianță.

Secretarul general al NATO a subliniat că Alianța consideră posibilă discutarea cu Rusia despre probleme legate de „controlul armelor, asigurarea transparenței în exercițiile militare, mecanismele de reducere a riscurilor și alte subiecte ce ţin de securitatea europeană”. „Dar nu suntem dispuşi să facem compromisuri cu privire la principiile de bază, inclusiv dreptul oricărei țări de a-și determina propria cale și de a decide la ce acorduri de securitate să ia parte” – a declarat Stoltenberg, potrivit Rador.

„Luăm toate măsurile necesare pentru a proteja și a apăra toți aliații”

La Camp David, sâmbătă, în reședința de vacanță a președinților SUA din statul Maryland, a avut loc o întâlnire între Joe Biden și oficialii armatei.

În urma discuțiilor, decizia președintelui a fost să trimită câteva mii de soldați în statele baltice, dar și în Polonia, Bulgaria și România. În plus, urmează să fie dislocate în zonă nave de război și avioane de luptă.

Ne puteți urmări și pe Google News