Schimbarea care poate să prelungească durata de viață cu 13 ani. Secretele unui trai fără probleme de sănătate

Schimbarea care poate să prelungească durata de viață cu 13 ani. Secretele unui trai fără probleme de sănătate Un cercetător găsește o alternativă mai simplă la postul intermitent. sursa: pixabay.com

O schimbare fundamentală a regimului alimentar ar putea să prelungească speranța de viață, în medie cu 10-13 ani, după cum arată mai multe studii.

Schimbarea obiceiurile alimentare este o încercare pentru orice persoană care-și dorește acest lucru. Dar, sacrificiile care decurg din acest demers merită. Specialiștii spun că, odată schimbată dieta, viața s-ar putea prelungi, în medie, cu 10-13 ani.

Un studiu a arătat ce s-ar putea întâmpla cu longevitatea unui bărbat sau a unei femei dacă ar înlocui o „dietă occidentală tipică”, axată pe carne roșie și alimente procesate cu o „dietă optimizată”, ce se concentrează pe consumul de mai puțină carne roșie și procesată și mai multe fructe și legume, leguminoase, cereale integrale și nuci.

Schimbarea dietei ar putea să prelungească viața considerabil

Dacă o femeie ar începe să se hrănească în mod sănătos la vârsta de 20 de ani, și-ar putea crește durata de viață cu puțin peste 10 ani, potrivit studiului ce a fost publicat în revista PLOS Medicine. Un bărbat care ar avea o dietă mai sănătoasă începând cu vârsta de 20 de ani ar putea adăuga 13 ani la viața sa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concentrarea pe o dietă mai sănătoasă ar putea prelungi, de asemenea, viața adulților mai în vârstă, potrivit studiului. Începând de la vârsta de 60 de ani, o femeie ar putea totuși să-și mărească durata de viață cu opt ani. Bărbații care încep o dietă mai sănătoasă la vârsta de 60 de ani ar putea adăuga aproape nouă ani la viața lor.

Un stil alimentar bazat pe plante ar putea fi benefic chiar și pentru persoanele în vârstă de 80 de ani, potrivit studiului Bărbații și femeile ar putea câștiga aproximativ 3,5 ani de viață în plus în urma schimbărilor alimentare.

Legumele ar trebui să fie baza unei alimentații foarte sănătoase

„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de boli cronice și de deces prematur este stabilită de mult timp și este logic că mai puține boli cronice și decese premature înseamnă o speranță de viață mai mare”, a declarat medicul. David Katz, specialist în medicină preventivă și de stil de viață și nutriție, care nu a fost implicat în studiu, conform edition.cnn.com.

Katz, președinte și fondator al organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață, a publicat cercetări privind modul de utilizare a alimentelor ca medicament preventiv.

Studiul a arătat că cele mai mari creșteri ale longevității au fost obținute dacă se consumă mai multe leguminoase, care includ fasole, mazăre și linte; cereale integrale, care reprezintă întreaga sămânță a unei plante; și nuci, cum ar fi nucile, migdalele, nucile pecan și fisticul.

Poate părea simplu să adăugați mai multe plante și cereale în dietă, dar statisticile arată că americanii se străduiesc să facă acest lucru. Un nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a constatat că puțini americani mănâncă aproape de recomandările zilnice de fructe și legume.

50% din consumul de cereale ar trebui să provină din cereale integrale

Studiul CDC a constatat că doar 12% dintre adulți consumă între 1½ și 2 cești de fructe în fiecare zi, ceea ce reprezintă cantitatea recomandată de Ghidul dietetic federal pentru americani. Doar 10% dintre americani consumă cele 2 până la 3 cești de legume recomandate în fiecare zi, inclusiv legumele.

Aproximativ 50% din consumul de cereale ar trebui să provină din cereale integrale, însă peste 95% dintre americani nu reușesc să atingă acest obiectiv, conform ultimelor Ghiduri dietetice pentru americani, consumând în schimb cereale procesate, care au fost măcinate pentru a elimina boabele, tărâțele și mulți nutrienți, inclusiv fibrele.

Peste 50% dintre americani nu consumă cele 5 grame (aproximativ o linguriță) de nuci și semințe recomandate în fiecare zi, potrivit ghidurilor.

Nucile, semințele, legumele și cerealele integrale conțin mai mult decât proteine. Ele includ grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și „fitochimicale”, antioxidante care au fost asociate cu un risc mai mic de boli cronice.

Dieta mediteraneană este cea mai eficientă

Înlocuirea cărnii roșii și a cărnii procesate cu carne slabă de pasăre, pește și proteine vegetale este o modalitate de a îmbunătăți rapid dieta, spun experții.

Proteinele vegetale includ soia (edamame), năut, linte și alte leguminoase, tofu, tempeh, nuci, semințe și cereale integrale precum quinoa. Unele legume, precum broccoli, conțin, de asemenea, niveluri mai ridicate de proteine. O modalitate de a introduce mai multe plante în alimentația ta și de a consuma mai puțină carne roșie este dieta mediteraneană, care a câștigat premiul pentru cea mai bună dietă cinci ani la rând.

Medalia de argint a revenit dietei DASH, care înseamnă abordări dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale, și dieta Flexitarian, care încurajează stilul vegetarian în cea mai mare parte a timpului. Toate aceste diete se concentrează pe mese pline de fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.

O modalitate ușoară de a începe să mâncați în stil mediteranean este să gătiți în fiecare săptămână o masă bazată pe fasole, cereale integrale și legume, folosind ierburi și condimente.