Evenimentul Zilei > EVZ Special > Schimbare de putere în Israel. Oamenii au sărbătorit în stradă plecarea lui Netanyahu
Schimbare de putere în Israel. Oamenii au sărbătorit în stradă plecarea lui Netanyahu

Schimbare de putere în Israel. Oamenii au sărbătorit în stradă plecarea lui Netanyahu

La începutul lunii iunie, liderul opoziţiei Yair Lapid a reuşit să adune o majoritate formând o coaliţie ce reuneşte două partide de stânga, două de centru, trei de dreapta şi formaţiunea arabă Raam condusă de Mansour Abbas. Pentru a se asigura de sprijinul lui Naftali Bennett, Yair Lapid i-a propus acestuia să fie prim-ministru timp de doi ani, urmând ca el să preia funcţia de şef al guvernului în august 2023.

O nouă pagină din istoria Israelului a fost deschisă duminică odată cu încheierea celor 12 ani la putere a prim-ministrului Benjamin Netanyahu, după votul de încredere al parlamentului pentru o coaliţie eterogenă condusă de fostul său aliat, Naftali Bennett. Un total de 60 de deputaţi au votat pentru noua coaliţie ce reuneşte partide de dreapta şi de stânga, beneficiind inclusiv de sprijinul unui partid arab, în timp ce 59 de deputaţi ce aparţin în mare parte partidului Likud al fostului premier, formaţiunilor de extremă dreapta şi partidele ultra-ortodoxe, au votat împotrivă.

Bucurie pe străzile din Ierusalim după formarea unui nou guvern

Câteva mii de oameni au ieșit să sărbătorească pe străzile din Ierusalim după victoria lui Naftali Bennett și formarea unui nou guvern.

Oamenii au sărbătorit cu spumă și confetti plecarea de la putere a lui Beniamin Netanyahu. În Tel Aviv oamenii s-au adunat în piața Rabinului, unde au făcut o baie cu spumă într-o fântână publică.

Participanții la sărbătoare au dansat, s-au îmbrățișat și au cântat. Mulți dintre ei au ieșit în stradă împreună cu copiii.

 

Noua coaliție a fost votată duminică

Deputaţii israelieni au dat duminică undă verde noii coaliţii guvernamentale, cu un scor strâns de 60 pentru şi 59 împotrivă, dar care pune capăt celor 12 ani de mandat ai lui Benjamin Netanyahu în fruntea guvernului, relatează Reuters şi dpa.

Noul cabinet al ultranaţionalistului Naftali Bennett este compus din formaţiuni atât din dreapta, cât şi din stânga eşichierului politic, inclusiv un partid arab.

Cei 59 care au votat împotrivă din cei 119 de deputaţi prezenţi (din totalul de 120) au fost în cea mai mare parte reprezentanţi ai Likud al lui Netanyahu, ai extremei drepte şi ai ultrareligioşilor.

Acordul de coaliţie a fost semnat vineri.

Dacă guvernul Bennett nu ar fi obţinut majoritatea în parlament, Israelul se îndrepta probabil spre al cincilea rând de alegeri în mai puţin de doi ani.

Într-o alocuţiune în Knesset înainte de vot, Netanyahu a asigurat că „în curând” se va întoarce la putere.

Liderii lumii au salutat schimbarea de putere din Israel

Preşedintele american Joe Biden l-a felicitat duminică pe noul prim-ministru israelian Naftali Bennett, care îi succede lui Benjamin Netanyahu, aflat la putere în ultimii 12 ani, transmite AFP.

„În numele poporului american îl felicit pe prim-ministrul Naftali Bennett, pe primul-ministru prin alternanţă, ministrul de externe Yair Lapid, şi pe toţi membrii noului guvern israelian” a declarat Biden într-un comunicat în care mai scrie că preşedintele american „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze” cu premierul Bennett pentru a „consolida toate aspectele relaţiei îndelungate şi strânse dintre ţările noastre”.

„Israelul nu are un prieten mai bun decât Statele Unite. Legătura dintre popoarele noastre este dovada valorilor noastre comune şi a deceniilor de strânsă cooperare”, a adăugat el.

„Statele Unite rămân un susţinător ferm al securităţii Israelului. Administraţia mea este pe deplin angajată să colaboreze cu noul guvern israelian pentru a promova securitatea, stabilitatea şi pacea israelienilor, palestinienilor şi a oamenilor din întreaga regiune”, se încheie mesajul de felicitare al preşedintelui Biden.

„Mulţumesc, domnule preşedinte!” a reacţionat rapid Naftali Bennett pe Twitter.”Aştept cu nerăbdare să colaborăm pentru a consolida legăturile dintre cele două ţări ale noastre”.

La rândul său, şeful Pentagonului, Lloyd Austin, l-a felicitat pe omologul său israelian, Benny Gantz.

Lloyd Austin „aşteaptă cu nerăbdare să continue cooperarea importantă şi dialogul cu ministrul Gantz pentru a aprofunda parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi Israel”, potrivit unui comunicat al Pentagonului, în care se mai arată că „angajamentul Statelor Unite pentru securitatea Israelului rămâne solid”.

Şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat duminică pe noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett.

„Felicitări prim-ministrului @naftalibennett şi prim-ministrului prin rotaţie MFA @yairlapid pentru depunerea jurământului noului guvern israelian”, a scris pe Twitter Charles Michel.”În aşteptarea consolidării parteneriatului UE-Israel pentru o prosperitate comună şi pentru o pace şi o stabilitate regională durabilă”, a adăugat liderul european.

Cancelarul german Angela Merkel l-a felicitat şi ea duminică pe Naftali Bennett şi a declarat că doreşte să coopereze „îndeaproape” cu noul guvern.”Germania şi Israel sunt legate de o prietenie unică pe care dorim să o întărim şi mai mult. Având în vedere acest lucru, aştept cu nerăbdare să cooperăm îndeaproape”, a spus Angela Merkel într-un mesaj dat publicităţii pe Twitter de purtătoarea sa de cuvânt, Ulrike Demmer.

De asemenea, premierul canadian Justin Trudeau i-a transmis duminică felicitări noului şef al guvernului israelian, spunând că „aşteaptă cu nerăbdare” să colaboreze cu el şi cu vicepremierul Yair Lapid.

„Canada şi Israel sunt prieteni apropiaţi, uniţi de valori democratice comune, o îndelungată tradiţie de cooperare şi legături dinamice între popoarele lor”, conform unei declaraţii a premierului Trudeau dată publicităţii de serviciile sale.

Prim-ministrul canadian a reamintit că Ottawa „rămâne ferm angajată în favoarea unei soluţii cu două state care să permită israelienilor şi palestinienilor să trăiască în pace, securitate şi demnitate, fără teamă şi cu respectarea drepturilor omului”.

Totodată, Trudeau i-a mulţumit fostului premier Benjamin Netanyahu „pentru parteneriatul său valoros de-a lungul anilor, într-o perioadă în care Canada şi Israel au realizat împreună lucruri importante”.