Scheveningen, "hotelul" criminalilor

Scheveningen, "hotelul" criminalilor

Nume grele de pe lista răufăcătorilor îşi aşteaptă sentinţa în penitenciarul de lux din Olanda.

Cei mai căutaţi criminali ai lumii - politicieni şi comandanţi militari care s-au aflat în spatele unor acţiuni de reprimare violentă a unor mişcări sociale sau de epurare etnică - ajung mai devreme sau mai târziu într-un singur loc: închisoarea Scheveningen a Curţii Penale Internaţionale de la Haga.

Centrul de detenţie, situat în suburbia omonimă a capitalei administrative a Olandei, "găzduieşte" din 1993, când a fost înfiinţat Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie, principalele figuri implicate în războiul care a devastat o parte din fostul stat federal la începutul anilor ’90.

"Hiltonul de la Haga", aşa cum este sugestiv denumit de presa occidentală, oferă condiţii de detenţie cu mult peste calitatea morală a celor închişi acolo - spital propriu, săli de fitness, consiliere spirituală, acces la calculator şi televizor, precum şi bibliotecă unde inculpaţii se pot documenta în vederea construirii pledoariilor de apărare. Inculpaţii care riscă să îşi petreacă restul zilelor după gratiile de la Scheveningen nu se pot plânge că timpul va trece greu.

Ne puteți urmări și pe Google News

"LOCATARII" Ex-iugoslavii şi africanii, grosul deţinuţilor

Lotul inculpaţilor de la închisoarea Scheveningen a fost întregit marţi de Ratko Mladici, fostul comandant militar al sârbilor bosniaci.

Bătrânul de 69 de ani, căutat de TPI încă din 1995, trebuie să răspundă în faţa acuzaţiilor de genocid şi crime de război comise în masacrul de la Srebeniţa, unde aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi bosniaci au fost împuşcaţi, şi în asaltul asupra oraşului Sarajevo, soldat cu 10.000 de morţi şi dispăruţi.

Mladici i s-a alăturat fostului său superior, Radovan Karadjici, liderul politic al sârbilor bosniaci, cel care ar fi dat ordinele de lichidare în masă a musulmanilor din Bosnia, în timpul conflictului din perioada 1992-1995.

Karadjici, în vârstă de 63 de ani, a fost transferat în 2008 la centrul de detenţie al TPI. Procesul său, început în octombrie 2009, este încă în derulare.

Alte 13 persoane sunt în prezent judecate pentru rolul jucat în violenţele din fosta Iugoslavie. În martie 2011, TPI a dat verdictul în procesul intentat fostului general croat Ante Gotovina, condamnat la 24 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii.

Înainte de capturarea lui Karadjici, cel mai important inculpat închis la Scheveningen fusese fostul preşedinte al Serbiei, Slobodan Miloşevici, găsit mort în celula sa în martie 2006. Miloşevici, care a susţinut campania violentă a sârbilor bosniaci, urma să răspundă pentru acuzaţiile de crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din Kosovo (1998-1999).

"Măcelarii" din Africa Cel puţin alte zece dosare sunt pe rol la Curtea Penală Internaţională de la Haga, fiecare vizând acte de violenţă în masă comise în diferite ţări africane. Cel mai notoriu deţinut este fostul preşedinte liberian Charles Taylor (1997-2003), judecat de Tribunalul Special pentru Sierra Leone şi încarcerat la Scheveningen din iunie 2006. Taylor este acuzat de crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului civil din Sierra Leone (1991-2002) şi în timpul celui deal doilea război civil din Liberia (1999-2003).

Thomas Lubanga, Germain Katanga, Mathieu Ngudjolo Chui şi Jean-Pierre Bemba, foşti lideri militari şi politici din Republica Democratică Congo, îşi aşteaptă sentinţa pentru rolul jucat în crimele comise în timpul celui de-al doilea război congolez (1998-2003).