Calendar Ortodox, 19 iulie. Pomenirea Sfintei Macrina, care și-a dedicat întreaga viață credinței

Calendar Ortodox, 19 iulie. Pomenirea Sfintei Macrina, care și-a dedicat întreaga viață credinței Sursa:doxologia.ro

Calendar Ortodox 19 iulie. Sfânta Macrina provenea dintr-o familie cu zece copii. A îmbrățișat viața monahală după ce și-a crescut frații și logodnicul ei a murit. Și-a dedicat întreaga viața lui Dumnezeu.

Sfânta Macrina s-a născut în anul 327 și a fost sora Sfântului Vasile cel Mare și a Sfântului Grigorie de Nyssa. Sfânta Macrina a fost cea mai mare dintre cei zece copii ai acestei familii.

Sfânta Macrina a fost logodită cu un nobil, care însă a murit de tânăr. După ce logodnicul ei a trecut la cele veșnice, Macrina nu a mai dorit să se logodească cu alt barbat, spunând că: „Nu este drept ca fecioara logodită o dată cu un barbat să caute după aceea iar logodna; chiar și după legea firii, trebuie să fie o singură logodnă, așa cum este o singura naștere, și o singură moarte.”

Și-a crescut frații

Până când frații ei au ajuns la vârsta maturității, Sfânta Macrina s-a dedicat creșterii și educării lor, apoi, împreună cu mama ei, cu alte câteva rude și foste servitoare s-au retras la o proprietate din Pont, unde au întemeiat o comunitate cu viața de obște, a cărei cârmuitoare a fost Sfânta Macrina.

Ne puteți urmări și pe Google News

După un timp, mama sa Emilia și fratele său, Sfântul Vasile cel Mare, au trecut la cele veșnice. La nouă luni după moartea fratelui său, Sfanta Macrina a fost vizitata de Sfântul Grigorie de Nyssa, care a găsit-o pe patul morții. Cei doi și-au împărtășit amintiri despre Sfântul Vasile, au vorbit despre natura omenească, dumnezeiască și despre viața de apoi.

S-a rugat la Dumnezeu

Cu puțin timp înainte de ceasul ieșirii sufletului ei, Macrina s-a rugat Domnului astfel: „Stăpâne Atotputernice Doamne, Care le dai odihna trupurilor noastre prin somnul morții pentru o vreme, Tu iară le vei scula pre ele la buciumul cel de apoi. Iartă-mi mie păcatele mele, Stăpâne Doamne lisuse Hristoase, și dă-mi mie cu suflet curat să ies înaintea Ta din acest trup stricăcios, dăruiește-mi mie ca sufletul meu fără de păcat să se înalțe, ca tămâia înaintea Ta”. După aceea s-a însemnat cu semnul Sfintei Cruci pe frunte, ochi, față și inimă, și și-a dat sufletul.

Tot în data de 19 iulie mai sunt pomeniți:

Sfântul Cuvios Die, făcătorul de minuni; Patru Sfinți Sihaștri; Sfântul Teodor, arhiepiscopul Edesei; Aflarea moaștelor Sfăntului Cuvios Serafim de Sarov.