Aderarea completă a României la Schengen. Scenariile lui Rareș Bogdan
- Georgiana Dragomir
- 6 martie 2024, 21:27
Aderarea României şi pe terestru în Schengen până la finalul lui 2024 ar putea fi posibilă, dacă Karl Nehammer, cancelarul Austriei, va pierde alegerile sau va accepta că statul nostru îndeplinește condițiile de a fi acceptată total în spațiul european de liberă circulație, consideră unii dintre politicienii români.
Eurodeputatul Rareș Bogdan spune că România are șanse să intre în Schengen cu drepturi depline, iar rezultatele alegerilor regionale din Austria sunt decisive în acest sens. Austria este singura țară care se opune aderării României la Schengen și terestru, din motive care țin de securitatea granițelor, susține cancelarul Karl Nehammer.
Rareș Bogdan, despre aderarea României în Schengen până la sfârșitul anului 2024
Intrarea României în Schengen în mod total, terestru, nu doar maritim și aerian ar avea efecte pozitive și asupra economiei, spune Rareș Bogdan.
„Există premise ca acest lucru să se întâmple, să depăşească Karl Nehammer momentul alegerilor sau să piardă alegerile şi să vină altă putere, cu un premier de altă culoare politică. Ne dorim enorm şi trebuie să se întâmple mai ales că vorbim de economie, de comerţ, de creşterea PIB-ului cu 1%”, a subliniat Rareş Bogdan, pentru PrimaNews.
El consideră că că toate rezultatele alegerilor regionale din Austria au arătat că politica împotriva României şi Bulgariei este o încăpăţânare absurdă, care nu îi aduce nici măcar voturile.
Susținere la vârful Parlamentului European
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, aflata si ea la Bucuresti, declarat că Spaţiul Schengen nu va fi complet până nu va include şi România. Presa austriacă a lansat o ipoteză potrivit căreia cancelarul austriac Karl Nehammer și delegații partidului său, ÖVP, care participă la congresul PPE, se vor opune manifestului electoral al formatiunii, care ar urma să includă și un paragraf în care va fi cerută aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, „cât mai rapid”.
Din martie 2024, Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate acest lucru.
Din acordul Schengen fac parte în prezent 27 de țări, dintre care patru nu sunt și membre ale Uniunii Europene. Cetățenii care călătoresc în interiorul spațiului Schengen vor avea un flux separat de cei care trebuie să ajungă pe alte continente sau în țări europene care nu fac parte din acordul Schengen, precum Cipru sau Marea Britanie.