Politologul austriac Reinhard Heinisch a analizat factorii interni care stau în spatele deciziei guvernului conservator național de la Viena de a bloca aderarea Bulgariei și României la Acordul Schengen.
Când a discutat despre chestiunea Schengen, politologul a subliniat că guvernul ar putea fi influențat de mai mulți factori. În principal de interesele economice ale companiilor austriece în decizia sa de a renunța la blocadă.
Cât va mai dura blocada Austriei pentru aderarea României la Schengen
Heinisch a evidențiat faptul că după alegerile parlamentare programate pentru anul viitor, Austria ar putea reconsidera și renunța la vetoul său în ceea ce privește Acordul Schengen.
„În timpul dezbaterilor parlamentare, s-a constatat că firmele austriece suferă pierderi din cauza faptului că Bulgaria şi România nu sunt încă în Schengen. Partidul Popular de guvernământ nu este doar un partid conservator care se aliază cu extrema dreaptă.
Este un partid care apără interesele comunităţii de afaceri, iar businessul înţelege deja că vetoul împiedică relaţiile economice cu Bulgaria şi România”, a punctat Reinhard Heinisch.
Recent, europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a adus în atenția Parlamentului European o propunere de raport ce vizează necesitatea unei justificări legale pentru utilizarea dreptului de veto în cadrul Uniunii Europene.
Propunerea ar putea obliga și Austria să-și justifice veto-ul în cazul României. Conform declarației europarlamentarului, propunerea de raport pune accent pe transparența deciziilor luate la nivelul Consiliului Uniunii Europene.
Mai precis, se dorește ca pozițiile adoptate de statele membre în momentul aprobării unui act să fie făcute publice. În situațiile în care un stat membru decide să recurgă la dreptul de veto pentru a opune o anumită decizie, să fie obligat să ofere o justificare legală.
Austria se opune în continuare intrării României în spațiul de liberă circulație
În luna august, Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei, a afirmat că guvernul de la Viena susține că spațiul Schengen „are disfuncționalități”. Acesta fiind și motivul pentru care nu sprijină extinderea acestuia prin admiterea României și Bulgariei.
Karner a afirmat că poziția Austriei este că spațiul Schengen „ca întreg nu funcționează”.
„De aceea nu suntem deschiși pentru extinderea acestuia. Sunt controale de frontieră între state membre. În Germania s-a discutat despre controlul de frontiera cu Polonia.
E un semnal că sistemul nu funcționează, de aceea consider că o extindere nu este oportună la momentul actual. Sistemul Dublin are deficitele lui si aici trebuie îmbunătățit cadrul legal”, a spus Gerhard Karner, ministrul austriac de Interne.