Bulgaria, pe cale să piardă banii din PNRR nu va cere nici în septembrie 1,4 miliarde de leva de la Bruxelles

Bulgaria, pe cale să piardă banii din PNRR nu va cere nici în septembrie 1,4 miliarde de leva de la Bruxelles Bulgaria. Sursa foto: Dreamstime

Bulgaria, pe cale să piardă banii din PNRR. Sofia nu va cere, nici în septembrie, suma de 1,4 miliarde de leva, de la Bruxelles. Termenul se amână iar, așa cum se amână și planurile privind tranziția corectă.

Bulgaria nu va putea depune la Bruxelles o cererea pentru a doua plată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență nici în luna septembrie. Bulgaria nu este pregătită cu toate condițiile și se amână din nou termenul.

Acest lucru face din ce în ce mai riscantă primirea de fonduri până la sfârșitul anului din bugetul pe 2023 și ar deschide o gaură în trezorerie de 1,4 miliarde de leva.

Acest lucru a fost anunțat pentru ziarul „Sega” de către deputați familiarizați cu evoluția procedurilor din Planul de Redresare. Nu este clar dacă planurile teritoriale de tranziție corectă vor fi și ele finalizate, unde există un risc real de pierdere a fondurilor, dacă acestea nu sunt depuse la timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bulgaria a ratat încă un termen-limită

Septembrie a fost indicat ca termen limită pentru depunerea cererii pentru a doua plată de către ministrul bulgar al Finanțelor, Asen Vasilev. Termenul este legat și de timpul tehnologic ulterior necesar instituțiilor din UE pentru a efectua verificările asupra plății și pentru a-și elibera propria sumă, astfel încât banii să ajungă până la sfârșitul anului bugetar 2023.

O referință în statisticile actuale privind măsurile îndeplinite și obiectivele de depunere a cererii de plată arată că Bulgaria a acoperit 34 de cerințe, 32 sunt încă în curs de îndeplinire.

Cu toate acestea, multe dintre proiectele de lege legate de implementarea acestor obiective sunt deja în etapa finală în Adunarea Națională și statisticile se vor îmbunătăți. Chiar și în acest caz însă, probabil că Bulgaria nu va îndeplini toate condițiile prealabile specificate și va depune o cerere de plată parțială, au comentat experții.

Ce se întâmplă cu regiunile carbonifere

Discuția noilor planuri teritoriale pentru o tranziție justă în regiunile carbonifere decurge, de asemenea, dificil. Bulgaria a pierdut deja 96 de milioane de euro din Fondul pentru Tranziție Corectă pentru 2022, deoarece nu a predat planurile la timp. Dacă planurile nu vor fi aprobate de CE până la sfârșitul anului, Bulgaria va pierde o sumă foarte mare - 826,3 milioane de euro.

Era de așteptat ca planurile să fie discutate intens în august și septembrie și să poată fi trimise la Bruxelles la sfârșitul lunii septembrie. Cu toate acestea, discuțiile se desfășoară cu prețul unor tensiuni serioase și nu s-au încheiat încă. În urmă cu doar câteva zile, pe 14 septembrie, a avut loc o altă discuție publică la Stara Zagora, care a fost întreruptă de protestul minerilor.

La protestul național al minerilor de zilele trecute s-a anunțat că sindicatele vor insista ca planurile să fie finalizate. Aceștia insistă că în Planul pentru o tranziție corectă de la Stara Zagora ar trebui să existe un angajament ferm pentru crearea Parcului industrial „Marița Iztok”.

Sindicatele au insistat ca, până la 15 noiembrie, întreprinderea pentru reconversia zonelor carbonifere, care ar garanta munca lucrătorilor aflați în șomaj, să fie creată și inclusă în Planul de Redresare. Întreprinderea, aflată de mult în plan, nu are finanțare din partea Uniunii Europene și sindicatele vor garanții că va fi înființată cu bani de la bugetul național.

Mai multe întârzieri

În afara acestor termene, Bulgaria întârzie și cu o altă sarcină - revizuirea Planului Național de Redresare și Reziliență și includerea în acesta a unui nou capitol în cadrul instrumentului RepowerEU, care va finanța proiecte pentru independența energetică față de Rusia.

O referință în platforma de informații de la Bruxelles pentru implementarea planurilor de redresare și durabilitate arată că Bulgaria este printre puținele țări care nu au depus încă o cerere de completare a planului cu un asemenea capitol. Peste 20 de țări europene au depus deja o asemenea cerere, inclusiv România - pe 9 septembrie.

În Bulgaria acest lucru este întârziat și pentru că includerea acestor proiecte energetice se suprapune tematic cu revizuirea reformelor de decarbonizare a sectorului energetic solicitate în parlamentul anterior.

În acest sens, este posibil ca noua Adunare Națională să anuleze sau să modifice decizia celei vechi, dar nu este clar dacă acest lucru se va întâmpla înainte de vacanța electorală a deputaților. Sindicatele au convenit cu cabinetul să existe o foaie de parcurs clară pentru tranziția planificată până la sfârșitul acestei luni.

(Articol de Tania Petrova, în SEGA; Traducerea Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)