România, cerere de modificare a PNRR. Comisia Europeană urmează să facă evaluarea

România, cerere de modificare a PNRR. Comisia Europeană urmează să facă evaluarea PNRR. Sursa foto: Arhiva EVZ

România a făcut o cerere de modificare a PNRR şi adăugare a unui nou capitol privind REPowerEU. Comisia Europeană urmează să evalueze dacă planul modificat îndeplineşte toate criteriile.

România a făcuto cerere de modificare a PNRR şi adăugare a unui nou capitol privind REPowerEU. Aceasta vizează consolidarea autonomiei strategice a Uniunii prin diversificarea aprovizionării cu energie şi prin sporirea independenţei şi a securităţii aprovizionării cu energie a UE. Comisia Europeană urmează să facă mai multe evaluări.

Capitolul privind REPowerEU propus de România acoperă două noi reforme şi şase noi investiţii, precum şi o măsură extinsă care figura deja în PNRR. Reformele şi investiţiile din capitolul privind REPowerEU au legătură cu majorarea producţiei de energie verde și de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor.

Modificarea PNRR-ului propusă de România prevede eliminarea a patru investiţii din planul iniţial şi modificarea a 70 de măsuri. Comisia urmează să vadă dacă modificarea îndeplineşte toate criteriile de evaluare prevăzute în regulamentul Facilităţii de Redresare şi Rezilienţă. Statele membre vor avea la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei.

România a solicitat să își transfere partea sa din rezerva de ajustare la Brexit, în valoare de 43,2 milioane EUR. Granturile PNRR și REPowerEU ale României (12,1 miliarde EUR și, respectiv, 1,4 miliarde EUR) și împrumuturile PNRR (14,9 miliarde EUR) ridică planul modificat la aproape 28,5 miliarde EUR.

Cererea României de modificare a planului se bazează pe necesitatea de a ține cont de inflația ridicată din 2022, de întreruperile din lanțul de aprovizionare și de revizuirea în scădere a alocării maxime de granturi în cadrul mecanismului de redresare și reziliență de la 14,2 miliarde EUR la 12,1 miliarde EUR, potrivit Digi24.

România, cerere de modificare a PNRR. Comisia Europeană urmează să facă evaluarea

Comisia Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Implementarea PNRR trebuie accelerată

De curând, Adrian Câciu a declarat că implementarea PNRR trebuie accelerată. Ministrul Fondurilor Europene mai spus că România are la dispoziţie, până la finalul lunii septembrie, 9,15 miliarde de euro primiți pe PNRR.

„Vizita la Bruxelles a fost finalul unor negocieri care au durat două luni de zile. România trebuie să depună PNRR revizuit, modificat, cum vreţi să-i spuneţi, pentru că introduce un nou capitol, RePowerEu. Regulamentul privind PNRR a fost modificat în primăvara acestui an. România, faţă de o alocare iniţială de 700 de milioane de euro, după negocierea de la Bruxelles, a reuşit să obţină 1,4 miliarde de euro. Atunci, finalul acestei negocieri se închide la început de septembrie prin depunerea PNRR modificat, revizuit.

Al meu a fost foarte clar, să închid negocierile pe această modificare de PNRR. Nu numai RePowerEu, ci şi diminuarea de grant care a însemnat chiar o negociere cu Cosmisia, astfel încât investiţiile care sunt întârziate în PNRR şi despre care Comsia a spus că nu avem şanse să le rezolvăm până în august 2026 să ducem aceste investiţii către Politica de Coeziune”, a spus ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News