Metoda nouă prin care românii rămân fără averi. Rolul femeilor e capital

Metoda nouă prin care românii rămân fără averi. Rolul femeilor e capital

Patronul unor case de amanet și schimb valutar a fost reținut și este acuzat că a pus la punct o afacere necurată.

Bărbatul care patrona casele de schimb și amanet „Valdof” a fost reținut, la mijlocul acestei săptămâni, de procurorii Antimafia, sub acuzațiile de cămătărie, șantaj și spălare de bani. El a primit mandat de arestare și, de asemenea, tot în acest caz, cea care conducea operațiunile a fost plasată sub control judiciar, aceeași decizie fiind luată și pentru alte două persoane.

Dosarul „Camătă și șantaj la amanet” a ajuns pe masa judecătorilor după ce procurorii de la DIICOT Galați au propus arestarea patronului a două case de amanet. Valeriu Pungan (63 ani) și femeia care îl seconda în afaceri, Nicoleta Nedelcu, oficial evaluator în cadrul societăților de amanet și schimb valutar, au ajuns în fața judecătorilor de la Tribunalul Galați.

Garantau cu bunuri imobiliare

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzațiile formulate către cei doi au apărut ca urmare a mai multe plângeri venite din partea unor persoane din județele Galați și Brăila.

Oamenii fuseseră executați pentru că împrumutaseră sume mari de bani la dobânzi uriașe, garantând cu bunuri imobiliare. Afacerile erau garantate de notari din Galați, conform viata-liberă.ro. Ancheta a arătat faptul că Valeriu Pungan știa să se orienteze la clienți, care trebuiau să dețină proprietăți, în cazul în care nu  mai puteau să restituie împrumutul.

„Victimele nu primeau decât suma împrumutată”

„Angajaţii caselor de amanet erau la curent cu întreaga activitate infracţională şi, din dispoziţiile liderului grupării, mergeau la notariat şi semnau contractele în calitate de creditori, ocazie cu care în conţinutul acestor contrate erau trecute la rubrica „obiectul contractului” sume ce reprezentau valoarea împrumutului propriu – zis la care se adăuga valoarea dobânzii, deşi efectiv victimele nu primeau decât suma împrumutată, acestea fiind astfel obligate din start la plata unor sume de bani mai mari şi ce nu erau trecute cu titlu de dobândă în contract, ci ca parte integrantă a sumei împrumutate”, se precizează în rechizitoriul întocmit de procurori.

De asemenea, patronul a reușit să găsească și doi notari care să „îmbrace” aceste afaceri în haina legalității. Pungan administra trei firme =  „Valdof  Exchange” SRL, „Valdof Impex IFN” SRL și „FLP Eden” SRL. Niciuna dintre acestea nu este, conform anchetatorilor, în evidențele Băncii Naționale a României, așa cum prevede legea.