Evenimentul Zilei > International > Scene incredibile în Grecia: Pompierii, atacați cu gaze lacrimogene și arestați. „În vară eram eroi. Acum nu vor să știe de noi” VIDEO
Scene incredibile în Grecia: Pompierii, atacați cu gaze lacrimogene și arestați. „În vară eram eroi. Acum nu vor să știe de noi” VIDEO

Scene incredibile în Grecia: Pompierii, atacați cu gaze lacrimogene și arestați. „În vară eram eroi. Acum nu vor să știe de noi” VIDEO

Mai mulți pompieri din Grecia protestează, vineri, 5 noiembrie, împotriva atitudinii autorităților și solicită locuri permanente de muncă. „În vară, atunci când erau incendii peste tot, ei ne-au numit eroi. Acum nu vor să ştie de noi”, a semnalat unul dintre manifestanți. Agenții de poliție au ripostat împotriva acestora, însă, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Scene controversate la Atena. Mai mulți pompieri eroi care au intervenit în vara anului 2021 pentru stingerea incendiilor devastatoare de vegetație din apropierea capitalei Greciei și de pe insula Evia protestează vineri, 5 noiembrie, pentru a primi locuri permanente de muncă.

„În vară ne-au numit eroi. Acum nu vor să știe de noi”

În perioada 1 mai – 15 octombrie 2021, aproximativ un sfert dintre pompierii din Grecia au fost angajați sezonier pentru a stinge flăcările care ardeau pădurile din teritoriu. Scenele filmate în vara acestui an au făcut înconjurul lumii. Vântul puternic extindea flăcările pe versanți întregi și amenința inclusiv locuințele oamenilor. Fumul înecăcios și greu făcea aerul aproape imposibil de respirat. Mai multe drumuri au fost atunci închise pentru civili astfel încât pompierii să acționeze fără a fi împiedicați.

Din cauza flăcărilor înalte și a coloanelor de fum foarte dense, în multe zone nu au putut interveni nici elicoptere sau avioane de luptă împotriva incendiilor. Situația a fost cu adevărat alarmantă. Și pompierii români au intervenit atunci pentru a sprijini forțele de ordine din Grecia.

În ciuda efortului depus de pompierii din Grecia, autoritățile au uitat că i-au numit „eroi” și s-au dezis de ei imediat ce nu au mai avut nevoie de ajutor, arată protestatarii. „În vară, atunci când erau incendii peste tot, ei ne-au numit eroi. Acum nu vor să ştie de noi”, s-a exprimat un pompier protestatar.

Pompieri protestatari, atacați cu gaze lacrimogene și arestați

Circa 2.000 de pompieri angajați sezonieri au încercat să blocheze bulevardul Kifissias din centrul Atenei în semn de protest și au cerut să fie angajați permanent în fața Ministerului pentru Protecţie Civilă şi Schimbări Climatice, potrivit televiziunii de stat din Grecia.

Presa scrisă din Grecia notează că agenții de poliție au atacat manifestanții cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. În timpul protestelor, un pompier sezonier a suferit răni. Polițiștii din Grecia au efectuat mai multe arestări în urma manifestațiilor, potrivit cotidianului Kathimerini, citat de Agerpres.