Evenimentul Zilei > Social > Pompierii români, prinși în mijlocul unui scandal imens în Grecia. Șeful pompierilor a luat legătura cu ministrul grec
Pompierii români, prinși în mijlocul unui scandal imens în Grecia. Șeful pompierilor a luat legătura cu ministrul grec

Pompierii români, prinși în mijlocul unui scandal imens în Grecia. Șeful pompierilor a luat legătura cu ministrul grec

Șeful echipei române de pompieri, colonelul Florin Pop, aflat în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare, încearcă să corecteze un fake news în care se spunea că ar fi declarat că „focul ar putea fi stins într-o singură zi, dar parcă cineva nu a vrut".
După apariția acestei știri, colonelul Florin Pop i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului adjunct și secretarului general pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias și, respectiv, Vassilis Papageorgiou, în care dezminte ca ar fi spus asa ceva subliniind că este o „minciună uriașă”.

Colonelul Florin Pop și-a exprimat regretul pentru mesajele eronate publicate de militaire.gr, pe 10 august, subliniind că totul este o minciună care afectează buna cooperare și eforturile comune în lichidarea incendiilor.

Totul a început cu un interviu acordat de liderul grupului ale cărei afirmații, așa cum spune el în scrisoarea sa, nu au nicio legătură cu tot ceea ce au spus. De fapt, el observă că în timpul interviului a fost însoțit de cel puțin doi ofițeri operaționali care pot confirma că ceea ce a fost scris în presa greacă nu este valid.

Misiunea noastră este de a suprima și stinge incendiile forestiere, neavând competență în ceea ce privește prevenirea incendiilor

„Eu și colegii mei nu am spus că focurile care s-au dezvoltat în locurile în care operam sub instrucțiunile liderului grec ar putea fi stinse într-o singură zi”, spune acesta în scrisoarea trimisă oficialilor eleni.

„Folosim metode similare cu Grecia la stingerea incendiilor și în România, iar metoda „foc cu foc ”este utilizată în țara noastră doar ca ultimă soluție și în aproape toate cazurile nu este recomandată”, precizează colonelul Florin Pop.

Un alt mit pe care pompierul român îl infirmă în scrisoarea adresată lui Nikos Hardalias, privește postările de pe Facebook care au fost răspândite și care susțineau că incendiul ar fi putut fi stins cu foc.

Ce spune șeful echipei într-o scrisoare către Nikos Hardalias

Pompierul român continuă spunând că:  „Suntem aici pentru a sprijini autoritățile grecești și pompierii greci în aceste momente dificile cu care se confruntă. Mecanismul european de protecție civilă se referă la solidaritate și la sprijinirea țărilor afectate în perioade dificile. Acesta a fost unul dintre principiile pe care toți participanții au fost de acord în ultima teleconferință cu ofițerul de la Centrul de Răspuns și Urgență de Urgență din Bruxelles. „Misiunea noastră este de a suprima și stinge incendiile forestiere, fără a avea responsabilități în ceea ce privește prevenirea incendiilor”, relatează typosthes.gr.

Scrisoarea în limba engleză trimisă ministrul grec poate fi citită AICI.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: