Scenariul care aprinde Kremlinul. Cum poate deveni Aleksei Navalnîi un aliat al lui Putin

Scenariul care aprinde Kremlinul. Cum poate deveni Aleksei Navalnîi un aliat al lui Putin Alexei Navalnîi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Aleksei Navalnîi, liderul opoziției din Rusia, ar putea deveni un ”aliat” extrem de important pentru Vladimir Putin, spun experții.

Aleksei Navalnîi poate deveni un adevărat „aliat” pentru Putin și succesorul său. Kremlinul va putea controla opoziția prin „redirecționarea” atenției asupra imperfecțiunilor prezentate de oponentul lor politic.

Lectorul politic Collin Alexander a declarat pentru Express.co.uk că „el nu crede că Aleksei Navalnîi va fi cel care îl va înlocui pe Putin”.

În schimb, lectorul consideră că „existența lui Aleksei Nalvalnîi îi poate oferi liderului Rusiei șansa de a-și controla opoziția”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aleksei Navalnîi devine un aliat pentru Putin?

Alexander a dezvăluit că un regim autoritar are nevoie de iluzia unei opoziții. Acest lucru este necesar pentru justificarea legitimității sale. Prin controlul spațiului de opoziției se reduce drastic impactul pe care aceasta îl poate avea asupra „puterii”

Academicianul de la Nottingham Trent a mai adăugat că „Navalnîi nu este ușă de biserică”. El a mai spus că „liderul opoziției are multe greșeli prin care Putin îl poate manipula”.

În continuare, Alexander a declarat că nu Navalnîi îl va înlocui pe Putin de la putere. De asemenea, el a mai menționat că dacă „ar fi trebuit să fie mort, cu siguranță era deja”.

El a adăugat că „cine îl va înlocui pe Putin trebuie să aibă habar de cum arată spațiul politic al opoziției”.

„Ați văzut mulți oameni venind și plecând de la putere în ultimii 20 de ani. Putin și consilierii săi, dar și membri mai tineri ai partidului său sunt conștienți de opoziția lor. Știu cum arată totul”, a mai spus el.

Democrația a dispărut din Rusia

„Undeva în Rusia încă mai există o democrație. Nu este vorba despre alegeri libere și corecte. Este vorba de existența unei dorințe democratice. Nu poți să nu ai nicio opoziție. Nu poți să transformi totul în Coreea de Nord. Asta ar fi ilegal. Așa că fiecare regim autoritar trebuie să demonstreze că există o opoziție, oricât de mică ar fi ea.

Este vorba despre a avea suficientă opoziție, dar nu prea multă. Astfel nu vei avea un competitor care să te poată doborî.

Acest lucru este valabil pentru toate tipurile de regim. Doar se creează iluzia de opoziție pentru a demonstra legitimitatea partidului aflat la putere.

Navalnîi nu este Gandhi. Nu este Nelson Mandela. Nu este atât de plăcut ca personaj din Rusia. Este, de fapt, doar o persoană convenientă. Îi poți permite să ocupe spațiul opoziției și să devină popular, deși este plin de greșeli.

De asta îi poate fi util președintelui Putin. El poate deveni un personaj foarte carismatic și articulat cu păreri clare și progresive. În acest caz va fi destul de greu să scapi de el, fără a utiliza „forța”, a mai spus Collin Alexander, conform Express.co.uk.