Putin are Google la degetul mic? Amendă după amendă pentru gigantul american

Putin are Google la degetul mic? Amendă după amendă pentru gigantul american

Rusia a penalizat Google de mai multe ori în ultimii ani pentru aceeași greșeală: nerespectarea legilor. Cât a plătit compania americană până acum și care este cea mai recentă încălcare a regulilor pe care a făcut-o?

Un tribunal din Moscova a penalizat compania Google pentru că nu a reușit să elimine conținutul interzis de autoritățile ruse, aceasta fiind doar ultima măsură luată împotriva gigantului american.

Compania Google a fost găsită vinovată de mai multe ori pentru că nu a reușit să elimine de pe internet conținutul ce este interzis în Rusia, și a fost amendată cu 3 milioane de ruble (n.r. aproximativ 41.000 de dolari), arată Roskomnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere al comunicaților, informației, tehnologiei și mass mediei.

Roskomnadzor a dezvăluit că Google se adapta doar „pe jumătate” la legile existente în Rusia, și că de obicei, 30% dintre linkurile interzise, cum ar fi cele ce conduc spre un material cu tentă extremist sau alte material pentru adulți nu erau scoase automat, ci existau în continuare. De asemenea, materialele cu conținut legat de suicide sunt interzise, dar Google le-a ratat și pe acestea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania media de stat, Interfax, a declarat că incidental de joi este cel de-al patrulea pe care Google îl comite, atrăgând după sine o amendă.

Câte sancțiuni a primit Google în ultimii ani?

În anul 2018, Russia a penalizat Google cu 500.000 de ruble (n.r. aproximativ 6.800 de dolari) pentru că nu a scos de pe internet informațiile referitoare la demonstrațiile făcute liderul opoziției lui Putin, Alexei Navalny.

În anul 2019, Google primește din nou o amendă de 700.000 de ruble pentru repetarea aceleiași greșeli. Mai devreme în 2020, Google a primit din nou o amendă, tot pentru aceeași greșeală, doar că de această dat, compania americană a fost nevoită să plătească suma de 1,5 milioane de ruble (n.r. 20.500 de dolari).

În ultimii ani, Kremlinul s-a implicat din ce în ce mai mult în controlul internetului în încercarea de a lupta împotriva extremismului.

Criticii din Rusia au vîzut în acest gest doar o modalitate a liderilor pentru a putea controla dezbaterile și politica, „sufocând” vocile altora, scrie Themoscowtimes.