Evenimentul Zilei > Actualitate > Scenariu șocant. Planul lui Harry: Guvernator al Canadei
Scenariu șocant. Planul lui Harry: Guvernator al Canadei

Scenariu șocant. Planul lui Harry: Guvernator al Canadei

După ce Meghan s-a întors în Canada, un sondaj a relevat vineri că majoritatea canadienilor ar vrea să-l vadă pe principele Harry viitorul lor guvernator general, care o reprezintă pe regina Elisabeta a II-a în această colonie britanică.

După cum scriu jurnalele canadiene, ducesa de Sussex s-a întors la fiul său Archie joi seara pe insula Vancouver unde familia principesei a petrecut sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou.

Canadienii îl văd pe principele Harry guvernator

Potrivit unui sondaj publicat vineri de cotidianul National Post, 61% din canadienii chestionaţi ar vrea ca principele Harry să înlocuiască pe actualul guvernator general, fosta astronaută canadiană Julie Payette, când îşi va termina mandatul. Doamna Payette a fost numită la sfârşitul anului 2017 şi guvernatorii generali au în mod tradiţional însărcinarea pe cinci ani, deci aceasta va părăsi funcţia în 2022, remarcă Dart Institute şi Blue Voice Canada.

Această poziţie de reprezentant oficial în Canada al reginei Elisabeta- ea însăşi şeful statului canadian – a fost atribuită din anii ’50 canadienilor. Mai înainte era ocupată de englezi şi deci o posibilă numire a principelui Harry este teoretic posibilă, notează specialiştii. Guvernatoul General este numit de regina Angliei la recomandarea primului ministru canadian.

Harry şi Meghan nu au specificat unde vor să se stabilească în America de Nord

New York Post înţelege că au intenţia să se stabilească în Canada, unde fosta actriţă a trăit nişte ani la Toronto când juca în seralul Suits, acolo are chiar şi o proprietate.  Această funcţie, retribuită, ar contribui la „independenţa financiară” a perechii dar ar cere principelui Harry să se stabilească la Ottawa, sediul reşedinţei oficiale a guvernatorului general.

Provinciile de limbă engleză sunt mai favorabile acestei perspective

În Quebec, de exemplu, o provincie de limbă franceză, tradiţional mai ostilă monarhiei britanice,  47% din cele 1.500 persoane chestionate ar primi favorabil numirea lui Harry în această funcţie, după cum relatează La Dernière Heure.