Ruptura din partid a făcut deja prima victimă. Succesoarea „lăsată” de Merkel la conducerea partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer (cunoscută și cu porecla mini-Merkel), a declarat în cadrul unei ședințe a conducerii CDU că „nu își propune să fie candidată la cancelaria germană”.

Annegret Kramp-Karrenbauer spune că alianța  cu naționaliștii din Turingia și tentația umei părți a partidului de a se alia cu „extrema dreaptă” au determinat-o să ia această decizie. Ea a explicat că „o parte a CDU are o relație neclară cu AfD”, dar și cu partidul de stânga radicală Die Linke, în timp ce ea respinge clar orice alianță cu oricare dintre aceste formațiuni, a declarat pentru AFP o sursă din CDU.

Cum candidatura la funcția de cancelar merge mână în mână cu președinția partidului, mini Merkel ar fi decis să se retragă și din această poziție după ce va organiza procesul de selecție pentru succesorul lui Merkel. “Ea va continua să pregătească partidul pentru a înfrunta viitorul, apoi va renunța la președinție”, a adăugat sursa citată.

Dar nu numai în CDU sunt mari probleme. „Vom continua să lucrăm în cadrul „marii coaliții ” (GroKo), cu seriozitate și un sentiment foarte mare de responsabilitate” , a declarat Merkel la sediul CDU, după ce a aflat că și șefa SPD și-a anunțat demisia. Cu toate promisiunile cancelarului, plecarea Andreei Nahles din fruntea social-democraților  slăbește puternic  coaliția guvernamentală care o suține pe Merkel în poziția de cancelar Mai ales că Andrea Nahles este criticată în SPD pentru rezultatele slabe din alegeri, explicate de mulți social-democrați prin participarea partidului la Marea Coaliție (GroKo) a lui Merkel. Mai mult, sunt voci în SPD care spun că CDU pregătește terenul pentru a forma, după viitoarele alegeri, o coaliție cu ecologiștii, lăsând SPD ă plătească toate oalele sparte ale guvernării comune. Iată ce scrie Le Figaro: “În tabăra SPD, unii se gândesc din ce în ce mai în serios să părăseacă alianța formată cu CDU și cu Angela Merkel, cu riscul de a provoca alegeri anticipate și plecarea prematură a cancelarului, al cărui mandat se încheie în 2021”.

Evident, Merkel nu și-a spus ultimul cuvânt în politica germană, dar situația pare să-i scape din ce în ce mai tare de sub control. Totul pare să țină de evoluțiile din SPD, unde se anunță o luptă pe viață și pe moarte între cei care nu vor cu niciun chip să renunțe la “fructele guvernării” și cei care susțin că partidul va suferi o înfrângere devastatoare la viitoarele alegeri dacă nu se delimitează la timp de CDU și de Angela Merkel.