Inot, sedinte de fizioterapie, masaje, acupunctura - sunt cateva solutii care te pot ajuta sa uiti de durerile de spate.
Cele mai frecvente dureri pe care le poti avea sunt cele de ceafa, urmate de cele de sale si toracale. Statisticile spun ca mai bine de 70a dintre noi simtim pe propria piele cel putin o data in viata ce este o durere de spate.
Cand aceasta este cauzata de un muschi contractat (de la pozitia incorecta mentinuta in timp), tratamente destul de simple (exercitii, masaje etc.) o pot face sa dispara. Daca cauza este degradarea structurilor coloanei (discuri, cartilagii), nu dispare cu tratamente clasice, ci poate fi nevoie de operatie.
Inot, volei sau bicicleta
„Stau la pat pana imi trece” nu este cea mai buna atitudine atunci cand ai o durere in zona spatelui. Bine nu este nici daca faci exercitii dupa ureche, fara consultarea unui specialist.
Daca durerea are drept cauza doar pozitia deficitara la birou, este posibil sa o transformi in ceva mult mai rau, prin exercitiile nepotrivite. Cel mai bine ar fi sa faci o vizita la un medic ortoped sau traumatolog, si apoi la cel de recuperare medicala, care iti va stabili un program personalizat. Doctorul Georgiana Ozana Tache, medic primar de recuperare medicala la Spitalul de Urgenta Floreasca, considera ca un program de recuperare ar trebui sa tina doua saptamani, cu sedinte zilnice, urmat de o luna de sedinte in care faci recuperare de doua ori pe saptamana.
„In general, inotul este cel mai indicat pentru un om care are o viata relativ sedentara sau sta la birou, conduce foarte mult”, recomanda Mirela Vlaicu, kinetoterapeut.
Daca nu te incanta inotul, care este recomandat mai ales pentru faptul ca socul asupra articulatiilor este minim in apa, atunci poti face un program de exercitii propus de specialist. De la bicicleta pana la volei, orice este indicat, in afara sporturilor dinamice (tae bo, karate). Mirela Vlaicu recomanda in fiecare dimineata cel putin un sfert de ora de exercitii. Scopul este de a-ti intari musculatura spatelui, deoarece durerile apar mult mai frecvent pe o musculatura slabita.
De preferat
Masajul se recomanda la final
Ordinea in care se fac procedurile care te ajuta sa scapi de durerile de spate depinde de indicatia specialistului. Sunt medici care recomanda mai intai fizioterapia. Aceasta presupune folosirea apei, a curentilor electrici sau a namolului in scop terapeutic. Urmeaza kinetoterapia, care inseamna efectuarea unor exercitii simple, ce difera de la un caz la altul, sub indrumarea unui kinetoterapeut. Odata ce ai invatat aceste exercitii, le poti face si singur acasa.
„Masajul ar trebui efectuat ultimul, dupa fizioterapie si kinetoterapie, pentru ca pacientul sa poata pleca acasa relaxat. Masajul facut acasa de un necunoascator nu se compara insa cu masajul profesionist”, este de parere Simona Nasoku, kinetoterapeut la Cabinet Medical KinetoMedica din Capitala.
Alternativa
Acupunctura, mai buna decat miscarea?
Durerea lombara este mai bine tratata cu acupunctura decat cu exercitii sau antiinflamatorii, potrivit specialistilor britanici citati pe site-ul www.bbc.co.uk. In acupunctura, se urmareste restabilirea echilibrului energetic si functional al organismului dereglat de afectiune. Terapeutul introduce ace speciale in anumite puncte de pe corp, de obicei situate in apropierea nervilor. O sedinta dureaza intre 20 si 40 de minute. De regula, se fac doua sedinte saptamanal, iar daca tratamentul functioneaza se va vedea o imbunatatire dupa maximum 10 sedinte.