Scandalul RCS - Aleph continuă. Compania va primi amenzi de la CNA dacă nu respectă legea
- Andra Puiu
- 10 septembrie 2022, 16:04
Compania RCS nu vrea să poziționeze toate posturile de știri în același pachet tematic, informativ. Acest lucru se întâmplă în contextul în care, în trecut, compania a primit somații și amenzi. În plus, Parlamentul chiar a modificat Legea Audiovizualului în acest sens.
„Mai avem mici probleme tehnice”, le-a transmis membrilor Consiliului Național al Audiovizualului, CNA, reprezentantul companiei, Lucian Mihai. CNA a dat companiei, din nou, o somație pentru intrarea în legalitate. De asemenea, RCS a primit un termen două săptămâni pentru a rezolva „micile probleme”. În caz contrar, vor continua amenzile.
„Eu personal voi cere o monitorizare săptămână de săptămână, iar amenzile vor pleca de unde am rămas, și nu de la somaţie”, le-a transmis Monica Gubernat, membru CNA. Este cea care conduce, de obicei, ședinţele publice ale forului.
RCS este sancționată de mai bine de un an de CNA
CNA a tot analizat și sancționat, de mai bine de un an, compania de cablu pentru că nu respectă legislația privind pachetele de programe. Mai exact, este vorba despre pachetul informativ, ce include televiziunile de știri. RCS, care deține la rândul său o televiziune de știri, Digi24, este singura companie de cablu care a ales un mod „original” de a împacheta televiziunile informative.
Ideea RCS a fost să creeze două pachete cu televiziuni de știri. Un pachet bine poziționat, în care sunt incluse marile televiziuni Antena 3, Romania TV, Realitatea, B1 și Digi24 și un al doilea pachet. Acesta este poziționat spre finalul grilei, cu televiziunile mai mici de știri, printre care Aleph News sau NCN.
Argumentele RCS
În trecut, reprezentantul RCS a precizat că: „Tehnic nu e nicio problemă. Așa cum v-am spus, grila noastră este împărțită în două părți: prima parte, în care sunt posturile istorice ți care nu s-a modificat de-a lungul timpului și a doua parte de grilă unde intră treptat posturile care se înființează pe parcurs. (...) Tehnic, dacă se intervine în prima parte de grilă, se modifică poziția tuturor programelor din grila noastră și abonatul este obișnuit ca pe butonul patru, de exemplu, să vadă TVR.”
Compania a fost mai întâi somată să intre în legalitate. Ulterior, a fost sancționată cu mai multe amenzi, pentru nerespectarea Codului Audiovizual, legislația secundară a CNA. Sancțiunile au fost apoi contestate în instanță. În final, RCS a pierdut și acolo.
Parlamentul European a schimbat Legea Audiovizualului
Mai mult, în contextul unei modificări ample a Legii Audiovizualului, Parlamentul a introdus și în lege obligativitatea ca firmele de cablu să își împartă grilele de cablu pe pachete tematice. După această decizie, legea a fost promulgată de Klaus Iohannis încă din luna iunie, însă nici acum RCS nu s-a conformat. Chiar a cerut o serie de amânări, pe care CNA i le-a acordat.
Forul audiovizual a discutat, din nou, pe opt septembrie, situația RCS. Lucian Mihai, reprezentant RCS în relația cu CNA, a explicat la acel moment că încă nu există o soluție legată de aranjarea tematică propusă de Parlamentul European. În plus, el a precizat că probleme legate de programele locale, regionale, legate de grilele din anumite localități s-au rezolvat și că singura problemă cu care compania se confruntă în acest moment este cea cu pachetul tematic unic, informează Paginademedia.