Adrian Sârbu, despre războiul dus împotriva RCS - RDS: „Ne împiedică să ajungem la 75% din piață. Luptăm de doi ani pentru un drept ce este constituţional şi legiferat”

Adrian Sârbu, despre războiul dus împotriva RCS - RDS: „Ne împiedică să ajungem la 75% din piață. Luptăm de doi ani pentru un drept ce este constituţional şi legiferat” Sursa: Facebook/ Adrian Sârbu

De doi ani, Adrian Sârbu a lansat un post de televiziune și tot de atâta vreme omul de afaceri duce un adevărat război împotriva RCS - RDS, deţinător a 75% din distribuţia de cablu. Conform noii legi a audiovizualului, ar fi trebuit ca Aleph News să fie în grupul de canale tematice, acolo unde sunt toate celelalte, în poziţiile 10-20 de pe telecomandă.

Adrian Sârbu acuză că postul său de televiziune este obstrucționat de mogulii din presa românească, motiv pentru care Aleph News nu reușește să fie văzut decât de unu din zece spectatori din cablu. RCS - RDS­ ar fi responsabilă de acest lucru, asta deoarece împiedică postul de televiziune în cauză să ajungă în grupul de canale tematice.

Adrian Sârbu, acuzații la adresa RCS - RDS

„Noi suntem într-un război (n.a. cu RCS - RDS deţinător a 75% din distribuţia de cablu). Războiul acesta nu se vede, dar există din prima zi în care am apărut. Suntem în războiul dintre winneri (n.a. câștigători) şi loseri (n.a. pierzători). Prin «loseri» evident că înţelegem mediocrii/ ratangii.

Din nefericire, societatea noastră e o societate în care loserii sunt la putere. Aceşti deţinători ai puterii fac un lucru foarte simplu: ne obstrucţionează. Noi astăzi ajungem la unu din zece spectatori din cablu. De ce? Pentru că cel mai mare operator de cablu (n.a. RCS - RDS­), monopolist şi abuziv, ne împiedică să fim în grupul de canale tematice, unde sunt toate celelalte în poziţiile 10-20 de pe telecomandă. Luptăm de doi ani să ne obţinem un drept ce este constituţional şi legiferat de nenumărate ori”, a acuzat Adrian Sârbu.

Ne puteți urmări și pe Google News

RCS - RDS ar încălca noua lege a audiovizualului

Conform noii Legi a audiovizualului, Aleph News ar trebui să se regăsească în grupul tematic, spune Adrian Sârbu, însă reţeaua RCS - RDS, care deţine 75% din cablu, a avut grijă ca postul TV să râmănă la „coada” grilei.

„Ultima legiferare – o nouă lege a audiovizualului promulgată de preşedintele Iohannis acum două luni de zile – spune clar că noi trebuie să fim în grupul tematic. Lucru care ne-ar îndreptăţi să ajungem la fel ca Digi24, canal al lui Digi, ca B1 TV, ca Antena 3, ca Realitatea, ca România TV, la acealaşi număr de telespectori. Nu se întâmplă. Noi suntem în război cu aceşti oameni. Am vrut noi? Nu!”, a transmis Adrian Sârbu.

Digi a împărțit posturile în grila de programe după cum a vrut

Mai exact, noua Lege stipulează că „distribuitorii de servicii vor organiza grila în grupuri tematice unice, care vor include toate serviciile de programe din aceeași categorie”.

Digi a formulat un răspuns în legătură cu această chestiune, motivând că a ales să împartă posturile TV în două categorii: posturi românești, anume Digi 24, Realitatea, Antena 3, România TV şi B1) şi o altă serie de canale de ştiri, mai mici şi internaţionale, anume NCN, Canal 33, profit News, B1 TV HD, Aleph News, News Romania, Nasul TV, Linkpress, CNN, BBC World şi CGTN, conform Aleph News.