Digi, obligat de noua Lege a audiovizualului să schimbe ordinea posturilor. Scrisoare către abonaţi

Digi, obligat de noua Lege a audiovizualului să schimbe ordinea posturilor. Scrisoare către abonaţi Sursa: arhiva EVZ

Operatorul de cablu Digi - RCS îşi va schimba grile de programe, după noile prevederi ale Legii audiovizualului, foarte clare în ceea ce priveşte poziţia posturilor. Prevederile vin după ce Digi a fost chiar amendat în trecut de Consiliul Național al Audioizualului, după ce Aleph News, a lui Adrian Sârbu, a reclamat în repetate rânduri poziţia din grila RCS şi faptul că atitudinea operatorului este abuzivă.

Prin urmare, operatorul de servicii de telecomunicații şi-a anunţat abonaţii printr-o scrisoare că vor fi schimbări, dar şi că „şi-a exprimat dezacordul” cu acestea. Sunt măsuri considerate „în detrimentul abonaţilor"”, dar care au fost adoptate de Parlament „fără a se ţine cont de argumentele noastre”.

Noua Lege menţionează şi că posturile nou apărute vor fi preluate obligatoriu de cablişti pentru o perioadă.

Posturile trebuie să fie grupate tematic

Legea nou apărută spune că „Distribuitorii de servicii vor organiza grila în grupuri tematice unice, care vor include toate serviciile de programe din aceeași categorie”.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce Adrian Sârbu a reclamat că Aleph News este la „coada” grilei, Digi a motivat spunând că a făcut două calupuri de posturi de ştiri: unul cu posturile româneşti (Digi 24, Realitatea, Antena 3, România TV şi B1), poziţionat mai bine în grilă, şi un calup cu canale de ştiri mai mici şi internaţionale, pus „în coadă” (NCN, Canal 33, profit News, B1 TV HD, Aleph News, News Romania, Nasul TV, Linkpress, CNN, BBC World şi CGTN.)

Digi are mai multe amenzi luate din cauza modului în care a pus posturile. Una de 10.000 şi una de 20.000, ce au fost luate pentru că nu a pus Aleph în calupul de ştiri. O a treia amendă, de 10.000 de lei, a fost luată după ce şi NC a reclamat poziţia între posturi, informează paginademedia.ro.

Digi a trimis o scrisoare de informare către abonați

„Vă informăm că suntem obligaţi să modificăm grila de programe prin repoziţionarea canalelor TV”, spune RCS într-o scrisoare trimisă abonaţilor odată cu factura pentru luna iulie.

„Multe dintre canalele aflate până acum la sfârşitul grilei de canale vor fi regăsite la începutul grilei, precum şi invers”, se mai arată în document.

Ce prevede noua Lege a audiovizualului

Potrivit noilor reglementări, Digi trebuie să își modifice grila de programe.

„Distribuitorii de servicii vor organiza grila în grupuri tematice unice, care vor include toate serviciile de programe din aceeași categorie, așa cum aceasta este menționată în anexa la licența audiovizuală, sau conform declarației reprezentantului, pentru serviciile de programe aflate în afara jurisdicției României.”, se arată în cuprinsul Legii.