Scandalul provocat de George Simion schimbă regulile. Ce nu mai au voie să facă parlamentarii

Scandalul provocat de George Simion schimbă regulile. Ce nu mai au voie să facă parlamentariiSursă: EVZ

Regulamentul Camerei Deputaților va fi modificat. Aleșii nu vor mai avea voie să înregistreze ședințele sau să transmită live din timpul lor. De aemenea au interzis la violență fizică și injurii. Cine nu respectă noile reguli va fi dat afară din sală

PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au propus, astăzi, un proiect  care va  urmează să modifice Regulamentul Camerei Deputaţilor. Totul după scandalul provocat ieri de liderul AUR George Simion care l-a luat de gât pe Ministrul Energiei.

Acesta prevede parlamentarilor interdicția de a folosi violența fizică sau verbală (orice fel de injurii) la adresa unui coleg. „Este interzisă utilizarea violenţei fizice constând în gesturi agresive ori a violenţei verbale constând în injurii, invective sau calomnie la adresa unui alt parlamentar“, se arată în proiectul de modificare a Regulamentului, citat de Agerpres.

Interzis la înregistrări și transmisiuni live

De asemenea, palamentarii nu vor mai avea voie să transmită live din Camera Deputaților și nici să înregistreze ședințele. Înregistrări se vor face doar pe căile oficiale cunoscute.

„Şedinţele Camerei Deputaţilor se transmit, se înregistrează şi se difuzează de către Camera Deputaţilor prin mijloace electronice şi se stenografiază prin grija secretariatului general. Şedinţele Biroului permanent şi comitetul liderilor se înregistrează de către Camera Deputaţilor prin mijloace electronice şi se stenografiază. Şedinţele Camerei pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mass media, cu aprobarea Biroului Permanent. Şedinţele comisiilor pot fi transmise în direct sau înregistrate de către mas media cu aprobarea biroului comisiei pentru care există solicitare în acest sens", se mai arată în proiect.

Încalci regulile, ești dat afară

Orice parlamentar care va încălca noile reguli va fi imediat dat afară din sală. „Evacuarea este obligatorie şi se dispune de către preşedintele de şedinţă din oficiu sau la solicitarea unui deputat cu ajutorul majorităţii ponderate a liderilor grupurilor parlamentare. Chestorii asigură fără întârziere punerea în aplicare a măsurii disciplinare prevăzută la alin 6. cu ajutorul personalului Direcţiei Afaceri Interne, indiferent de calitatea, funcţia sau demnitatea deţinută de persoana care este evacuată", se mai arată în proiect.

Ședințele se pot suspendă

Ședința se poate suspenda până la rezolvarea problemei. „Președintele de şedinţă poate dispune concomitent şi măsura suspendării şedinţei până la evacuarea persoanei din sală sau până la renunţarea de către aceasta la utilizarea mijloacelor interzise sau prezentării scuzelor pentru agresivitatea fizică sau verbală de la tribuna Camerei Deputaţilor. Persoana evacuată poate reveni în sala de şedinţe dacă renunţă să utilizeze mijloacele de transmitere în direct sau de înregistrare a şedinţei“, se mai arată în regulament.

Biroul permanent a decis să trimită acest proiect către comisia de regulament, care îl va analiza miercuri de la ora 9,00.