Un nou scandal ia amploare în Statele Unite ale Americii. Mai mulți senatori republicani au anunțat că refuză să certifice victoria lui Joe Biden.
Sâmbătă, mai mulți senatori republicani au anunțat că intenționează se se opună certificării de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidenţiale săptămâna viitoare. Aceasta reprezintă o ultimă tentativă care ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va împiedica, comentează AFP.
În urmă cu doar câteva zile, un singur senator, Josh Hawley, îşi exprimase dorința de a contesta victoria democratului miercuri, acesta reprezetând un demers neobişnuit care riscă să expună liniile de fractură în cadrul Partidului Republican.
„Congresul va trebuie să numească imediat o comisie electorală, cu deplină autoritate pentru a ancheta posibile fraude electorale”, au afirmat într-un comunicat cei 11 aleşi din camera superioară, făcându-se ecoul alegaţiilor nefondate exprimate de două luni de Donald Trump.
„Această comisie va trebui să efectueze un audit de urgenţă de 10 zile asupra rezultatelor alegerilor în statele în care cei doi candidaţi erau aproape la egalitate de voturi”, au cerut aceşti aleşi, conduşi de influentul senator de Texas, Ted Cruz. „Dacă acest audit nu are loc, vom vota în 6 ianuarie pentru respingerea electorilor în statele disputate”, au adăugat ei.
Donald Trump refuză să își recunoască înfrângerea
În SUA, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar colegiul electoral a validat în 14 decembrie victoria lui Joe Biden, cu 306 mari electori faţă de 232 pentru Donald Trump.
Camera Reprezentanţilor şi Senatul trebuie să se reunească miercuri pentru a certifica aceste rezultate, procedura care constituie de obicei o simplă formalitate.
Dar Donald Trump refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea şi a cerut susţinătorilor săi să se adune la Washington în acea zi.
În Camera Reprezentanţilor, dominată de o majoritate democrată, peste 100 dintre aleşii republicani intenţionează să voteze împotriva certificării, potrivit CNN.
Cu toate acestea, în Camera Reprezentanţilor precum și în Senat nu sunt destule voturi pentru ca demersul lor să-şi atingă ţinta.
„Nu suntem naivi. Ne aşteptăm ca majoritatea, dacă nu toţi democraţii şi poate câţiva republicani, să voteze altfel”, au recunoscut cei 11 senatori în comunicatul lor.
Donald Trump a cerut cu regularitate aleşilor republicani să-l susţină în cruciada sa de a contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie.