Moștenirea lăsată de Trump pe care Biden nu o va putea ignora

Moștenirea lăsată de Trump pe care Biden nu o va putea ignora

Idealul călăuzitor „America First” al președintelui Donald Trump a aliniat India în cadrul strategiei indo-pacifice globale a SUA.

Iar chimia personală unică a premierului indian Narendra Modi cu Trump a dus la un calcul geostrategic esențial pentru a contesta ascensiunea Chinei, scrie publicația NationalInterest.

Sursa citată amintește că nu e întâmplător că Joe Biden a ales-o pe senatoarea Kamala Harris, cu descendențe indiene, ca vicepreședinte. Dar, chiar și cu Harris la Casa Albă, Biden va întâmpina mari provocări pentru a depăși politica naționalistă hindusă a lui Modi și naționalismul evanghelic-creștin alb al lui Trump, atunci când se va confrunta cu China. Ca și în cazul politicii privind Taiwanul, noul Consiliu de Securitate Națională al administrației Biden nu va avea de ales decât să continue politica lui Trump în confruntarea sa cu China. In special în ceea ce privește restructurarea lanțurilor de aprovizionare globale în „războiul comercial” sino-american și Războiul Rece Tehnologic.

Pentru a stabili o bază durabilă pentru relațiile SUA-India, președintele Trump și-a trimis oficialii de prim rang în securitate națională la New Delhi, la sfârșitul lunii octombrie 2020. Pecetluind încă o dată Dialogul de securitate cvadrilateral (QUAD), forum strategic informal între Statele Unite ale Americii , Japonia , Australia și India. Cele patru state au semnat ultimul dintre cele patru acorduri fundamentale: Acordul de schimb și cooperare de bază (BECA) pentru cooperarea geospațială și de informații - pentru a-și consolida legăturile militare bilaterale și pentru a accesa în mod excepțional date geospațiale exacte, tehnologie de apărare de ultimă generație și date clasificate prin satelit cu privire la probleme militare.

Acordul BECA va fi crucial pentru India, având în vedere confruntările sângeroase din iunie 2020 cu forțele armatei chineze, din valea disputată a râului Himalaya Galwan și precedentul de ciocniri militare în zona de frontieră India-China-Bhutan. Conform acordului, armata SUA va furniza hardware de navigație și avionic avansat, pe lângă schimbul de informații geospațiale cu India pentru a descuraja agresiunile chineze în teritoriile revendicate de India.

Pentru cei care se întreabă de ce președintele Trump și-a trimis înalții oficiali de Securitate Națională în India cu doar câteva zile înainte de alegerile prezidențiale, există două explicații clare. În primul rând, contextul geopolitic al vizitei lui Mike Pompeo sugerează o strategie de lungă durată a SUA atât în ​​abordarea Chinei, cât și a Indiei, pentru a se asigura că aceasta va continua, indiferent de cine ocupă Casa Albă. Este clar că războaiele comerciale și tehnologice ale lui Trump cu China vor fi inevitabile și ireversibile, indiferent de intenția lui Biden. Inițiative precum QUAD și strategia indo-Pacifică confirmă că administrația Biden nu are de ales decât să contrabalanseze, să izoleze sau să se decupleze de China, nu doar în domeniile economic, ci și în cel politic.

Pentru ca America să contrabalanseze o Chină din ce în ce mai asertivă, președintele Biden trebuie să continue pe același drum deschis de administrația Trump în India, dar și să susțină valorile fondatoare de libertate și democrație ale SUA.