Guvernul Greciei a declarat vineri că intenționează să solicite daune producătorului elvețian de medicamente Novartis în urma unei soluționări din Statele Unite, în urma acuzațiilor de luare de mită.

Acordul în valoare de peste 345 de milioane de dolari a fost anunțat joi de Securities and Exchange Commission din Statele Unite, care a spus că „au fost făcute plăți improprii” în Coreea de Sud, Vietnam și Grecia, pentru a stimula vânzările de medicamente către public și furnizori privați de servicii medicale.

Acuzațiile de luare de mită au declanșat o dispută politică majoră în Grecia cu privire la posibila implicare a unor înalte personalități politice.

În 2018, parlamentul a dispus o anchetă la 10 oficiali greci, inclusiv un fost prim-ministru conservator și guvernatorul actual al băncii centrale a Greciei. Dar anchetatorii nu au găsit dovezi suficiente pentru a-și susține rechizitoriul.

Parlamentul cercetează în prezent un fost ministru adjunct al justiției în legătură cu acuzațiile că a încercat să incrimineze rivalii politici în scandalul de luare de mită de la Novartis, afirmație pe care o negă.

Scandalul a izbucnit la începutul lunii februarie odată cu implicarea a doi foşti prim-miniştri, printre care conservatorul Antonis Samaras, şi opt foşti miniştri aflaţi în funcţie între 2006 şi începutul anului 2015. Majoritatea personalităţilor implicate şi-au declarat nevinovăţia, considerând acuzaţiile o „fabricaţie” şi o „vânătoare de vrăjitoare” a guvernului de stânga pentru a le discredita înaintea alegerilor din 2019, ceea ce guvernul la rândul său neagă.
Numele lor au fost citate într-o anchetă începută în 2006 de Parchetul anticorupţie grec după dezvăluiri ale poliţiei federale americane (FBI) privind practici de concurenţă neloială ale grupului Novartis în Grecia. Gigantul farmaceutic este suspectat de a fi mituit responsabili politici şi medici pentru a dobândi o poziţie dominantă pe piaţa din Grecia şi a vinde medicamente la preţuri ridicate chiar dacă erau disponibile alternative mai ieftine. Estimările judiciare arată pierderi de aproximativ 3 miliarde de euro aduse sistemului public de sănătate grec, potrivit washingtontimes.com