Evenimentul Zilei > Politica > Scandal uriaș în direct. „Sunteți dili-dili. Mergem la DNA, mâine, amândoi”
Scandal uriaș în direct. „Sunteți dili-dili. Mergem la DNA, mâine, amândoi”

Scandal uriaș în direct. „Sunteți dili-dili. Mergem la DNA, mâine, amândoi”

Ion Ștefan, ministrul Dezvoltării, supranumit și „ministrul grindă”, a avut un schimb de replici cu Radu Cristescu, fost secretar de stat în guvernul PSD, joi seara, la România TV.

Totul a început după ce ministrul i-a cerut premierului Ludovic Orban să scoată din fondul de rezervă al Guvernului 12 milioane de lei (2,5 milioane de euro) pentru o investiție în Satu Mare necesari pentru un spital, deși ar fi fost necesari pentru biblioteca din municipiu.

Ion Ștefan: Nu cunosc pe cineva din Satu Mare, nu știu cine e antreprenorul. Mă pun la dispoziția organelor de anchetă în seara asta, orcând, în orice clipă. Nu am împărțit cu nimeni. Nu știu. Rog organele de anchetă mâine să verifice modul în care au fost alocați acești bani. Nu s-a întâmplat așa ceva. Banii au ajuns acolo unde au fost alocați. În acea ședință de Guvern au fost mai multe hotărâri cu privire la alocarea unor sume din fondul de rezervă. Într-adevăr am spus, așa cum spuneți și dvs., dar hotărârea de Guvern este pentru această bibliotecă.

Radu Cristescu: Locul dumneavoastră este la pușcărie, domnule ministru!

Ion Ștefan: Domnule, ascultați-mă puțin. Nu e nicio confuzie. În acea ședință de Guvern au fost sute de UAT-uri care au primit bani din fondul de rezervă.

Radu Cristescu: De ce nu ați spus bibliotecă direct? De ce ați spus spital?

Ion Ștefan: Domnule fiți mai calm. Eu mă autodenunț cu privire la escrocheria asta care spuneți dvs. că este. Ce prostii spuneți dumneavoastră la spital este cu totul și cu totul altceva. (…)

Ion Ștefan: Domnu Cristescu, mergem amândoi mâine la DNA. În viața mea nu m-am întâlnit cu cine spuneți dumneavoastră. Ne autodenunțăm amândoi.

Radu Cristescu: S-ar putea să plec singur de acolo. (…) Este adevărat că domnul Ludovic Orban a fost angajatul fratelui dumneavoastră acum câțiva ani la firma lui?

Ion Ștefan: Domnu Cristescu pe mine mă întrebați? Domne dumneavoastră sunteți dili dili domnule. Sunteți obosit domnule. Vedeți-vă de ale dumneavoastră.

Radu Cristescu: Jaf din bani publici ați făcut.

Întrebat de moderatoarea emisiunii care era urgența, Ion Ștefan a răspuns:

„S-au sprijinit autoritățile locale să-și achite… (…) Au fost bani și pentru spital. Am alocat bani pentru Consiliul Județean Satu Mare. (…) Biblioteca Județeană Satu Mare este o instituție publică, aparține de CJ Satu Mare. Într-adevăr s-au alocat acești bani. Urgența era pentru echilibrarea bugetelor locale”, a completat ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan.

Întrebat dacă s-a făcut o solicitare pentru achiziționarea unei clădiri necesare unui spital, ministrul Ion Ștefan a răspuns:

„Nu. Unei biblioteci din Satu Mare. Domnul premier a întrebat: domne e vorba despre spital… au fost discuții”, a precizat ministrul