Evenimentul Zilei > International > Scandal MONSTRU: Obama a PROTEJAT traficul de DROGURI al Hezbollah în SUA pentru a NU SUPĂRA Iranul
Scandal MONSTRU: Obama a PROTEJAT traficul de DROGURI al Hezbollah în SUA pentru a NU SUPĂRA Iranul

Scandal MONSTRU: Obama a PROTEJAT traficul de DROGURI al Hezbollah în SUA pentru a NU SUPĂRA Iranul

Administrația Obama a blocat o investigația vizând Hezbollah și rețeaua sa de distribuire a cocainei pentru a nu periclita tratatul nuclear cu Iranul.

O echipă a Agenției Anti-Drog (Drug Enforcement Administration – DEA) lucra de aproape zece ani pentru a distruge traficul de droguri al organizației teroriste libaneze Hezbollah, care îi aduce câștiguri de un miliard de dolari anual, se arată într-un amplu documentar realizat de Politico, care a discutat cu zeci de persoane la curent cu acest uriaș scandal.

DEA a descoperit că Hezbollah își construise pe teritoriul Statelor Unite o rețea complexă de trafic cu cocaină, dar și trafic de arme, carne vie etc., ale cărui profituri erau „spălate” prin achiziționarea de mașini de ocazie americane și expedierea lor în Africa, unde erau revândute.

Însă Departamentele Justiției și Trezoreriei au întârziat sau respins sistematic cererile de urmărire și alte măsuri solicitate de echipa care descoperise rețeaua mafiotă susținută de Iran, deoarece Barack Obama și administrația sa se temeau să nu compromită negocierile cu Teheranul.

Tratatul nuclear cu Iranul a fost în repetate rânduri caracterizat de Barack Obama drept realizarea sa cea mai importantă în planul politicii externe, iar Iranul este sponsorul și „stăpânul” politic și militar al Hezbollah.

În cadrul unei audieri în fața Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților, Katherine Bauer, fost oficial în cadrul Departamentului Trezoreriei, declara că „sub administrația Obama, investigația (rețelei Hezbollah – n.r.) a fost obstrucționată de teama de a nu ‘scufunda’ barca (negocierilor cu) Iranul și a nu periclita acordul nuclear”.

Obstrucționarea anchetei DEA „a fost o decizie politică aplicată sistematic”, a declarat pentru Politico David Asher, care a participat la crearea programului anti-Hezbollah pentru Departamentul Apărării. „Au distrus cu bună știință toate eforturile noastre care erau bine susținute și finanțate, iar ordinele veneau de la cel mai înalt nivel.”

Grupul de lucru și-a desfășurat investigația – numită Proiectul Cassandra – timp de opt ani într-un sediu top secret din Virginia, cu ajutorul a 30 de agenți de securitate americani și străini, scoțând la lumină sindicatul crimei care finanța operațiunile jihadiste ale Hezbollah.

Echipa de anchetă a încercat mai ales să-l aducă în fața justiției pe Abdallah Safieddin, omul de legătură al Hezbollahului cu Teheranul, ca și pe un agent, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, poreclit „Ghost” (Fantoma) și considerat a fi unul dintre cei mai mari traficanți de cocaină din lume.

„Hezbollah funcționează ca familia mafiotă Gambino pe steroizi, iar Safieddin este John Gotti al ei”, a declarat pentru Politico fostul agent Anti-Drog Jack Kelly, omul care a creat echipa de anchetă. „Safieddin este însărcinat să obțină tot ceea ce Iranul are nevoie.”

Însă administrația Obama a obstrucționat în mai multe rânduri eforturile de a-l traduce în justiție pe Safieddin – chiar dacă investigatorii aveau martori oculari dispuși să depună mărturie că acesta supervizase importante tranzacții de droguri și arme – pentru ca în cele din urmă a închis Proiectul Cassandra, odată încheiat acordul nuclear cu Iranul, în ianuarie 2016.

„(Membrii Hezbollah) formau o organizație paramilitară de importantă strategică în Orientul Mijlociu, iar sub ochii noștri au devenit un conglomerat criminal internațional generând miliarde de dolari din activitățile cele mai periculoase din lume, inclusiv programele de arme chimice și nucleare și în beneficiul unor armate care consideră că Statele Unite sunt inamicul lor numărul unu”, spune Kelly.

Un purtător de cuvânt al lui Obama a negat însă că Proiectul Cassandra a eșuat din rațiuni politice, notând că mai mulți membri Hezbollah au fost arestați și puși sub supraveghere și că administrația Obama a aplicat pedepse.

Alți responsabili ai administrației Obama au acuzat membrii echipei care a lucrat la Proiectul Cassandra că nu au avut o viziune de ansamblu asupra afacerii. Un funcționar care a dorit să-și păstreze anonimatul a declarat pentru Politico: „Lumea este mult mai complicată decât ceea ce vezi din unghiul limitat al traficului de droguri. Deci nu poți permite CIA să reia controlul și, cu siguranță, nici DEA.”