Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a acordat, recent, un interviu telefonic corespondentului agenţiei maghiare de presă MTI.

Kelemen a evaluat situaţia din Târgu Mureş, unde UDMR Mureş i-a retras sprijinul politic viceprimarului Gergely Makkai, anul trecut în octombrie.

Totodată, UDMR l-a somat să îşi dea demisia, viceprimarul alegând însă să nu se conformeze.

Kelemen a menționat că legea prevede ca Makkai să îşi piardă mandatul, doar dacă îşi dă demisia sau este exclus din UDMR.

În general, UDMR încearcă să evite excluderea, deoarece în acest caz se poate ajunge la proces şi „nu vrem să ne facem de râs în faţa instanţei”, a formulat liderul Uniunii, potrivit site-ului flux24.ro.

Șeful UDMR a mai povestit că, la retragerea sprijinului politic, Gergely Makkai a comunicat că va reclama decizia organizaţiei Mureş la Consiliul Reprezentanţilor Unionali (CRU), considerat „mini-Parlamentul” UDMR.

CRU nu a mai discutat cazul, deoarece Makkai nu a mai depus reclamația.

Cotidianului maghiar Krónika susține că, cu aprobarea lui Gergely Makkai, Primăria Târgu Mureş a organizat o campanie de informare prin care locuitorilor urbei le-au fost trimise, în ultimele săptămâni, scrisori din partea primarului Dorin Florea şi a consilierului Claudiu Maior, considerat urmaşul acestuia.

În documentul respectiv, Florea şi Maior acuză facţiunea UDMR din Consiliul Local că ar fi responsabilă de nereuşitele administraţiei locale.

Krónika informează că primăria a mai cerut încă o sută de mii de lei pentru continuarea campaniei de informare, dar de data aceasta nici Makkai, nici consiliul local nu au aprobat proiectul de hotărâre.

Drept replică, primarul a anulat participarea delegaţiei din Târgu Mureş la un festival din Zalaegerszeg (Ungaria), oraş înfrăţit.

Gergely Makkai a devenit viceprimarul municipiului Târgu Mureş, în iunie 2017, la un an de la alegerile locale. Înainte de asta, opiniile din interiorul organizaţiei locale şi judeţene a UDMR erau împărţite pe tema necesităţii unui viceprimar maghiar, în condiţiile în care reprezentanța politică maghiară se străduieşte din 2000 să îl schimbe pe Dorin Florea din fruntea urbei.

În ciclurile precedente, Florea i-a atras de parte lui pe viceprimarii UDMR ai oraşului. UDMR a retras sprijinul politic viceprimarului Makkai după ce acesta a participat la o conferinţă pe teme de pace din Coreea de Sud, cu toate că Uniunea îl somase anterior să nu o facă. Călătoria suportată din bani publici şi considerată a fi fost mai degrabă o excursie a stârnit indignarea opiniei publice din Târgu Mureş. Ulterior, viceprimarul şi-a plătit cheltuielile de călătorie.

Te-ar putea interesa și: