Evenimentul Zilei > International > Scandal internațional de spionaj. Diplomat rus la Geneva, ofițer de informații al GRU
Scandal internațional de spionaj. Diplomat rus la Geneva, ofițer de informații al GRU

Scandal internațional de spionaj. Diplomat rus la Geneva, ofițer de informații al GRU

În cel mai recent raport, care a fost dat publicității, marți, al organizației de investigații pe internet Bellingcat se arată că un diplomat rus la Geneva ar fi în realitate ofițer de informații sub acoperire.

Potrivit acestei organizații diplomatul rus ar fi afiliat unei echipe care s-ar fi specializat în operațiuni de otrăvire în Europa.

Raportul descrie activități ale serviciilor secrete ruse în străinătate, despre care experții spun că ar include operațiuni de urmărire, spionaj și chiar de asasinare.

De asemenea, Bellingcat susține că a contribuit la depistarea agenților care ar fi fost implicați din partea spionajului militar rus, GRU în  otrăvirea agentului rus Serghei Skripal și fiica acestuia cu gaz neurotoxic militar în Marea Britanie, în anul 2018.

Anul trecut, procurorii din Bulgaria au folosit investigațiile Bellingcat într-o anchetă împotriva unor presupuși agenți ruși care ar fi folosit gaz neurotoxic împotriva unui om de afaceri bulgar, fiind emise de mandate de arestare Interpol pe numele a trei inculpați.

Denis Viaceslavici Sergheev ar fi ofițer superior GRU și absolvent al Academiei de Diplomație a Rusiei, identificat ca al treilea suspect în otrăvirea lui Skripa, potrivit flux24.ro