Evenimentul Zilei > Politica > Scandal în USR pentru Primăria Capitalei
Scandal în USR pentru Primăria Capitalei

Scandal în USR pentru Primăria Capitalei

Dumitru Dobrev, fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul, a denunțat faptul că USR este pus „în fața faptului împlinit” și i se „comandă ca unui răcan”.

Într-o postare pe contul său Facebook, Dumitru Dobrev a făcut cunoscut că, printr-un mail, consilierii USR au fost anunțați, luni dimineață, că „un anume Horia Tomescu”  va fi vice la Primăria Capitalei.

„Înțeleg că azi dimineață consilierii USR au primit un e-mail neasumat de un lider al Alianței prin care sunt anunțați că un anume Horia Tomescu va fi viceprimarul Capitalei, întrucît Vlad Voiculescu, cel mai probabil, va fi numit ministrul Sănătății”, a scris Dobrev.

„Nu contest că e foarte ușor de făcut asocierea „Vlad Voiculescu e membru PLUS”, deci funcția de vice la PMB este în bătătura PLUS și conducerea PLUS e îndreptățită să numească un plușist”, a adăugat el.

„Dar tot atât de adevărat este că Vlad Voiculescu, în urma negocieri, a fost desemnat să deschidă lista de consilieri generali și s-a negociat pentru el o funcție mai vizibilă în considerarea marii sale notorietăți și pentru că a fost un potențial candidat la funcția de Primar General care a făcut pasul înapoi. Deci asta înseamnă că poziția de vice a lui VV a fost «intuitu personae» nicidecum trasă la sorți”, a continuat Dumitru Dobrev.

„Acum mă întreb, e corect oare ca USR să fie pus în fața faptului împlinit și să i se comande ca unui răcan – uite un Tomescu, ia și votează-l, hai executarea? Bașca, parcă eram fuzionați, suntem un singur partid, de ce să mai punem problema de USR vs PLUS? Parcă era cu unitate pentru binele românilor sau cum?

Și asta în condițiile în care iată ce zice Protocolul de colaborare al Alianței:

„(3) La Consiliul General al Municipiului București, Alianța va susține și vota ca viceprimar pe Vlad Voiculescu de la PLUS. În cazul în care Alianța poate impune ambii viceprimari, al doilea viceprimar va fi desemnat de USR.”

Ieri, Dacian Cioloș si Dan Barna au făcut turul presei cu declarații despre cum desemnările în funcțiile politice care revin USR PLUS vor fi făcute transparent și meritocratic:

„Așa cum am spus-o de fiecare dată, ideea de recompensă nu poate însemna un rabat de la principiul înnoirii și profesionalismului. Funcțiile de demnitate publică nu pot fi și nu trebuie privite drept cadouri pe care cineva să le împartă. Trebuie să dăm exemplu celorlalte partide și, totodată, electoratului nostru că avem forța acestei schimbări de mentalitate, că noi trăim ceea ce spunem. (…)

Pentru funcțiile cu asumare politică, în administrația centrală și locală, vom organiza un proces de selecție pe bază de competențe profesionale, reprezentare și viziune politică.”

Ce s-a întâmplat de ieri până azi?

A, a apărut un post care trebuia să meargă neapărat la PLUS.

Vivat competența, reprezentarea și viziunea politică! Să trăiască Republica! Vivat Principatele Unite!”, a scris Dumitru Dobrev.