Evenimentul Zilei > Politica > Scandal în Partidul Civic Maghiar. Cine îi făcea jocurile lui Dăncilă
Scandal în Partidul Civic Maghiar. Cine îi făcea jocurile lui Dăncilă

Scandal în Partidul Civic Maghiar. Cine îi făcea jocurile lui Dăncilă

Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), János Mezei, a încercat să îi determine pe cei doi deputaţi ai partidului ca la moţiunea de cenzură de pe 10 octombrie să voteze pentru menţinerea Guvernului Dăncilă.

Cotidianul transilvănean „Háromszék” a intrat în posesia unei scrisori redactate de unul dintre deputaţii partidului, József Kulcsár Terza. Aceasta a fost scrisă pe 28 octombrie, la peste două săptămâni de la căderea guvernului şi îi este adresată lui János Mezei.

În scrisoare, deputatul critică, între altele, faptul că preşedintele partidului i-a invitat pe deputaţii săi să voteze în favoarea Guvernului Dăncilă.

Potrivit deputatului József Kulcsár Terza, înainte de votul de la moţiunea de cenzură, János Mezei s-a întâlnit cu premierul Viorica Dăncilă şi a încheiat cu aceasta un acord secret cu privire la faptul că cei doi deputaţi al PCM, care fac parte din grupul parlamentar al UDMR, nu vor vota moţiunea de cenzură îndreptată împotriva guvernului PSD. Deputatul a menţionat, în scrisoare, că trei dintre vicepreşedinţii partidului i-au confirmat faptul că întâlnirea această secretă a avut loc.

Terza a adăugat că a votat moţiunea de cenzură în pofida solicitării preşedintelui partidului, întrucât PCM este un partid de dreapta, iar potrivit convingerilor sale, nu ar fi permisă încheierea unui asemenea acord cu un partid post-comunist, de stânga, care în repetate rânduri a dat dovadă de o politică antimaghiară. În scrisoarea sa, deputatul îi reproşează preşedintelui PCM şi faptul că i-a cerut lui Hunor Kelemen, preşedintele UDMR, ca în schimbul sprijinului oferit guvernului liberal să solicite graţierea celor doi secui condamnaţi cu acuzaţia de terorism, István Beke şi Zoltán Szőcs.

Potrivit politicianului, problemele interne ale partidului trebuie clarificate în forurile interne, nu în public. Atunci când a fost întrebat, concret, dacă s-a întâlnit sau nu cu premierul Viorica Dăncilă, a spus: „Întâlnire poate că a existat”, întrucât ei dau mereu dovadă de deschidere, discută cu toată lumea pentru a primi sprijin pentru proiectele primarilor aleşi sub sigla partidului. Dacă le-a solicitat sau nu deputaţilor săi să nu voteze moţiunea de cenzură este, în opinia lui Mezei, o problemă internă a partidului, care nu priveşte publicul. La moţiunea de cenzură care a avut loc în 10 octombrie, în Parlament, partidele de opoziţie au obţinut cu cinci voturi mai multe decât cele necesare pentru destituirea Guvernului Dăncilă.

Moţiunea de cenzură a fost votată şi de către 21 de deputaţi şi 9 senatori ai UDMR. În grupul parlamentar al UDMR sunt şi doi politicieni ai PCM: Zsolt Biró şi József Kulcsár Terza au obţinut mandate de deputat în urma acordului de cooperare semnat de UDMR şi PCM, în 2013. Acest lucru este posibil întrucât UDMR este înregistrată ca organizaţie neguvernamentală, PCM este înregistrată ca fiind partid. Astfel, o persoană poate fi, în acelaşi timp, membru în ambele organizaţii. La 17 octombrie, Zsolt Biró a fost exclus din PCM, însă mai mulţi politicieni ai partidului au pus la îndoială legalitatea deciziei, anunță Radio România Actualități.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: