Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, le-a reproşat liberalilor că au fost la guvernare 16 ani, iar nereformarea sistemului de educaţie li se datorează în mare parte.

„Între 1996 şi 2000, PNL a fost la guvernare, între 2004-2008, PNL a fost la guvernare, între 2008 şi 2012, PDL a fost la guvernare – actualul PNL. Între 2012-2014, PNL a fost la guvernare cu USL, între 2015-2016 a fost guvern de tehnocraţi din care aţi făcut parte. Şi din toamna lui 2019 până astăzi, este din nou PNL la guvernare. Un calcul simplu: 16 din cei 30 de ani, PNL (…) s-a aflat la guvernare”, a afirmat Simonis.

Deputatul PNL Marilen Pirtea a subliniat, la rândul său, că 64% dintre mandatele de ministru al Educaţiei au fost ocupate, de la Revoluţie până în prezent, de reprezentanţi ai PSD, el considerând acest lucru ”deziluzionant” şi că ”efectele vor fi resimţite multă vreme”. Marilen Pirtea a atras atenţia că domeniul educaţiei trebuie lăsat pe mâna specialiştilor.

Ministrul Educaţiei „a uitat de importanţa unui dialog inter-instituţional”, iar activitatea ei are „bile albe şi negre”, a declarat şi deputatul USR Cristina Iurişniţi la dezbaterile din plen, adăugând că „bile negre sunt multe la nivel comunicaţional şi legislativ” în ultima perioadă.

Deputatul UDMR Biro Zsolt Istvan consideră că există un risc al colapsului sistemului de educaţie, acest pericol nefiind „o noutate”, cauzat de subfinanţare şi lipsa de strategie.

Reacţia în plen a deputatului PMP Marius Paşcan a fost că moţiunea simplă pe Educaţie este doar „un exerciţiu de propagandă politică” utilizat de Pro România şi PSD pentru imagine, menţionând că activitatea Monicăi Anisie a fost ”rezonabilă” în această perioadă.

Potrivit Agerpres, moţiunea, intitulată „Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată”, este semnată de 93 de deputaţi de la Pro România şi de la PSD. Votul va fi dat miercuri.

 

PAGINA ANTERIOARA